Itt a mesterterv: jöhet a 250 ezer forintos minimálbér Magyarországon 2024-ben?

Pénzcentrum2023. szeptember 28. 09:41

2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepcióját dolgozzák ki a következő hetekben a szakszervezetek és a munkaadók – írja a Világgazdaság.

Konstruktív és párját ritkító megbeszélésen vagyunk túl” – mondta a lapnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára miután tárgyaltak egymással a szakszervezetek és a munkaadók az idei bérkompenzációról és a jövő évi minimálbérekről. A munkaadói oldal szerint sikeres volt az idei kompenzáció lehetőségéről szóló beszélgetés a legkisebb keresetűek esetében. Erre két héten belül közös javaslatot is kidolgoznak a munkavállalói oldallal együtt. De ezen felül egyeztettek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésének szempontjairól is.

Ezentúl szóba került egy négyéves, 2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepciója is. Ennek részleteiről azonban nem árultak el többet, mert azt egyből a kormány elé szánják. Perlusz László viszont jelezte, túlságosan változékony világban élünk, amiben nem lehet előre 4 évre megállapodni, de egy koncepció mentén el lehet köteleződni, ők ezt szeretnék. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője a minimálbér kapcsán hozzátette, mindenféleképpen két számjegyű emelést szeretnének jövőre. Ez esetben a minimálbér a mostani 232 ezer forintról minimum 250 ezer forintra emelkedne.

Címkék:
hrcentrum, karrier, minimálbér, minimálbér-emelés, szakszervezet, szakszervezetek, minimálbér emelés, munkaadók, liga szakszervezet, liga szakszervezetek, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,