Szabályosan elszeparálják a külföldi vendégmelósokat: a magyar dolgozókat olcsóbb kirúgni?

Pénzcentrum2023. szeptember 26. 09:02

c, a magyarokkal gyakorlatilag nem is találkoznak. A Vasas Szakszervezet szerint a magyar munkások többsége nem tart attól, hogy a vendégmunkások elveszik a munkájukat, de az igaz, hogy a külföldieket nehezebb kirúgni, mint a hazai melósokat.

Egyre több helyen gyakorlatilag buborékban tartják a vendégmunkásokat Magyarországon. A Népszava szerint ez különösen jellemző a minősített kölcsönzőkön keresztül felvett ázsiaiakra, akiknek a munkáltatójuk nem az a cég, ahol éppen dolgoznak. Őket külön munkásszállásokon helyezik el, buszokkal szállítják a telephelyre, esetenként külön csarnokban, másik műszakban, más gyártósoron kapnak munkát. Emellett az étkezés is külön időben történik, a magyar és az ázsiai munkások gyakorlatilag nem is találkoznak egymással - szabadidejükben sem.

Jelenleg Zalaegerszegen, Sárváron, Pápán, Jászberényben és Győrben vannak a legtöbben. Többnyire határozott időre – 2, 2+1 évre – veszik fel őket, ami rövid időnek tűnhet szakszervezeti szempontból, de a hazai foglalkoztatási viszonyok között ez tartósnak számít, a feldolgozóiparban nem ritka a 30-35 százalékos fluktuáció. Így az ázsiai munkások néhány éves foglalkoztatása munkaadói és szakszervezeti szempontból is tartósnak számít

- mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. Hozzátette, a magyar munkások többsége nem tart attól, hogy a vendégmunkások elveszik a munkájukat, ehhez egyelőre kevesen vannak. Ugyanakkor az ázsiaiak szinte mind család nélkül érkeznek, így a magánélet és a munka egyensúlya például egyáltalán nem fontos. Később az is ellentéthez vezethet, hogy a határozatlan időre felvett magyar munkásoktól olcsóbb megszabadulni, mint a határozott időre idehozottaktól, nekik ugyanis ki kell fizetni a szerződés teljes idejére szóló bért, míg a magyaroknak legfeljebb néhány hónapot.

Címkék:
hrcentrum, gyár, vendégmunkás, ázsiai, feldolgozóipar, munkások, vendégmunka, munkaerőkölcsönzés,