Pénzcentrum • 2023. szeptember 20. 20:43
A szakértők szerint élelmiszerbiztonsági és egészségügyi veszélyei is lehetnek annak, ha bizonyos szakmákat szakképesítés nélküli dolgozók is végezhetnek.
A kormány nemrég jelentette be, hogy lazítana a szakképzési szabályokon. A minisztérium a foglalkoztatottság növekedését várja a lépéstől, azonban az általuk közzétett hatásvizsgálati lap szerint a módosítással az ország versenyképessége nem változna érdemben.
Az viszont hatalmas problémát jelentene a szakemberek szerint, ha felhígulna a szakma. Az ugyanis, ha szakképesítés nélküli dolgozók is végezhetnének bizonyos munkaköröket, az könnyen élelmiszerbiztonsági és egészségügyi veszélyeket is vonhat magával. A tervezet szerint ugyanis bárki elvégezheti a szakképzést igénylő munkákat, ha azt egy szakképzett dolgozó felügyeli. Azonban ezzel óriási problémák lehetnek. A tudás hiánya ugyanis sokszor tartós egészségkárosodást is okozhat.
Gombás köröm kezelésénél, diabéteszes láb kezelésénél szükség van egy speciális tudásra, ahogyan például a csiszológép használatánál is. Utóbbi esetben meg tudjuk ugyanis úgy sérteni a körömágyat, hogy az visszafordíthatatlan károkat is okozhat
– mesélte Szálkai Hajnalka, kézápoló mester az RTL-nek. De nemcsak egy műkörmös esetében fontos a speciális tudás, hanem ugyanúgy a villanyszerelőknél, vagy a cukrászoknál is többek között.
JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Egy cukrászsegéd 1-1 részfeladatot megtanulni, de ők felügyelet nélkül nem dolgozhatnak. A szabályozás szerint azonban ők felügyelnék azokat a személyeket, akiknek gyakorlatilag semmilyen szakmai múltjuk nincsen
– magyarázta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, hozzátéve, hogy ez a szakmai színvonal esése mellett élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet.