Kongatják a vészharangot: visszafordíthatatlan károkat okozhat a kormány új terve?

Pénzcentrum2023. szeptember 20. 20:43

A szakértők szerint élelmiszerbiztonsági és egészségügyi veszélyei is lehetnek annak, ha bizonyos szakmákat szakképesítés nélküli dolgozók is végezhetnek.

A kormány nemrég jelentette be, hogy lazítana a szakképzési szabályokon. A minisztérium a foglalkoztatottság növekedését várja a lépéstől, azonban az általuk közzétett hatásvizsgálati lap szerint a módosítással az ország versenyképessége nem változna érdemben.

Az viszont hatalmas problémát jelentene a szakemberek szerint, ha felhígulna a szakma. Az ugyanis, ha szakképesítés nélküli dolgozók is végezhetnének bizonyos munkaköröket, az könnyen élelmiszerbiztonsági és egészségügyi veszélyeket is vonhat magával. A tervezet szerint ugyanis bárki elvégezheti a szakképzést igénylő munkákat, ha azt egy szakképzett dolgozó felügyeli. Azonban ezzel óriási problémák lehetnek. A tudás hiánya ugyanis sokszor tartós egészségkárosodást is okozhat.

Gombás köröm kezelésénél, diabéteszes láb kezelésénél szükség van egy speciális tudásra, ahogyan például a csiszológép használatánál is. Utóbbi esetben meg tudjuk ugyanis úgy sérteni a körömágyat, hogy az visszafordíthatatlan károkat is okozhat

– mesélte Szálkai Hajnalka, kézápoló mester az RTL-nek. De nemcsak egy műkörmös esetében fontos a speciális tudás, hanem ugyanúgy a villanyszerelőknél, vagy a cukrászoknál is többek között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy cukrászsegéd 1-1 részfeladatot megtanulni, de ők felügyelet nélkül nem dolgozhatnak. A szabályozás szerint azonban ők felügyelnék azokat a személyeket, akiknek gyakorlatilag semmilyen szakmai múltjuk nincsen

– magyarázta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, hozzátéve, hogy ez a szakmai színvonal esése mellett élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Címkék:
hrcentrum, szakma, tanulás, dolgozók, tudás, rendelet, élelmiszerbiztonság, szakértők,