Megszületett a végső döntés: ez lesz a vendéglátósok bérével

Pénzcentrum2023. január 23. 15:21

Probléma merült fel a felszolgálási díj után fizetendő áfával, aminek kapcsán a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a NAV-hoz fordult, számolt be a turizmus.com. Az adóhatóság szerint a nettó összeget kell ezentúl felosztani a jogosultak között, és a társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kifizetni.

Még tavaly jelent meg egy hivatalos tájékoztatás, ami a korábbiakkal ellentétben nem tette volna lehetővé a jogosultak számára kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését. Az ezzel kapcsolatos jogértelmezési kérdést végül a NAV tisztázta a jogalkotókkal történő egyeztetés után. Eszerint a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított bruttó összegnek az áfa nélkül számított, azaz nettó összegét kell a felosztás szabályairól és arányáról megkötött megállapodás szerint felosztani az arra jogosult magánszemélyek között.

Az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terheló társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni. Azonban a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel, mint a turizmusfejlesztési hozzájárulás, vagy a kisvállalati adó, nem csökkenthető.

Címkék:
NAV, díj, bevétel, díjak, díjszabás, megállapodás, bruttó, felszolgáló,