Áll a bál a minimálbér-emelés tárgyalása körül: borult minden, mi lesz így a magyar melósokkal?

Pénzcentrum2022. december 3. 18:03

Borult a minimálbértárgyalás Orbán Viktor járulékokról szóló keddi bejelentése nyomán – írja a Portfolio.

A lap arról ír, hogy a minimálbérről tárgyaló felek már a megállapodás közelében voltak, amikor a miniszterelnök kedden a KAVOSZ rendezvényén bejelentette, nem lesznek járulékcsökkentések. A Portfolionak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke elmondta, ez azért borítja a megállapodásokat, mert az emelés feltétele részükről az lett volna, hogy a kormány 2-3 százalékponttal csökkentse a munkáltatói járulékterheket, ahogyan azt az előző években is tette.

Az üggyel kapcsolatban Perlusz László, a VOSZ elnöke azt mondta, ha maradt volna minden az eredetiben, akkor nagyjából 15 százalékos emelésre lett volna lehetőség. A lapnak megszólalt Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is, ő úgy látja, az emeléssel járó többletteher nem jelentős, mivel a minimálbér a dolgozók kisebb részét érinti csak. Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke pedig arról beszélt, szerinte 26 százalékos emelés lenne szükséges a reálveszteség elkerülése érdekében, még akkor is, ha jövőre ennél kisebb mértékű inflációt jósolnak.

Címkék:
minimálbér, minimálbér-emelés, szakszervezet, kavosz, tárgyalás, bértárgyalás, vosz, bértárgyalások, szakszervezetek, minimálbér emelés,