Megkezdődött a felmondási hullám a magyar egészségügyben: több ezren is távozhatnak

Napi.hu2022. június 4. 14:33

Május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben: becslések szerint nem egyszerre, hanem év végéig folyamatosan fog csökkenni a létszám, és több ezren távozhatnak. 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint becsülhetően nem egyszerre, hanem év végéig folyamatosan fog csökkenni a létszám, és több ezren távozhatnak. Az egy hónapos felmondási idő miatt csak a nyár közepére lesz kézzelfogható, hogy mekkora a kezdeti lendület. Becslései szerint év végéig folyamatosan, több szakaszban csökkenhet majd a létszám, és több ezren távozhatnak az ágazatból, persze amennyiben a jelenlegi feltételek nem változnak - számol be a Napi.hu.

A FESZ 700 fő megkérdezésével készült felmérése alapján minden negyedik szakápoló fontolgatja a felmondást az állami ellátásban. Komoly feszültségpontok vannak az orvosi és szakdolgozói bérek között: főleg a felsőfokú végzettségű szakdolgozók - például diplomás ápolók, mentőtisztek, laboratóriumi és  diagnosztikai területen dolgozók - sérelmezik, hogy a tavalyi bérrendezés következtében a havi fizetésük mindössze az egyharmada-egynegyede annak, amennyit egy képzett, gyakorlattal rendelkező orvos megkeres. 

Címkék:
egészségügy, szakszervezet, május, felmondás, tilalom, létszám, létszámhiány, ápolók,