Nesze neked nőnap: európai szinten is durván kevesebbet keresnek a magyar nők, mint a férfiak

Buzás Borbála2022. március 8. 17:04

A legfrissebb statisztikák szerint Európa legtöbb országában még mindig jóval magasabb a férfiak órabére, mint a nőké. Igaz, 2010 óta folyamatosan csökken ez a különbség a kotinensen, ám ezt a tendenciát nem minden ország mondhatja magáénak maradéktalanul, Magyarország sem.

Az Eurostat március 8-án, nemzetközi nőnap alkalmából közzétett egy statisztikát, ami azt mutatja meg, mennyivel kisebb a nők bruttó órabére, mint a férfiaké Európában. Ezekből kiolvasható, hogy az utóbbi években jelentős felzárkózás történt a bérek terén, azonban a nők átlagosan még így is jóval kevesebbet keresnek óránként, mint a férfiak.

A statisztikával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az Eurostat mutatója az alkalmazottak bruttó órabéreinek közötti különbséget méri; a mutató azért kiigazítatlan, mert így képes átfogó képet adni a nemek közötti fizetésbeli egyenlőtlenségekről, ezáltal egy olyan fogalmat mér, amely tágabb, mint az egyenlő munkáért egyenlő bér fogalma. Az Eurostat adatai alapján nők bruttó órabére még 15,8%-kal volt alacsonyabb 2010-ben az EU 27 tagállamában, 2020-ra viszont ez a különbség 13 százalékra csökkent.

Loading...

A statisztikából az is kiolvasható, hogy 2020-ban Európán belül Lettországban volt a legnagyobb a nemek közti bérkülönbség, 22,3%.Lettországot Észtország követte a rangsorban, utána jött Ausztria, Svájc és Németország.

Magyarország a ranglistán az ötödik legrosszabb eredményt érte el, nálunk 17,2%-kal kerestek többet a férfiak a nőknél 2020-ban.

Ahogy látjuk, a tagországok között nagy eltérések vannak Európa szerte. A listán a legalacsonyabb értékkel Luxemburg szerepel, itt csupán 0,7%-kal marad el a nők fizetése a férfiakétól. A második legalacsonyabb különbséget Európában Romániában mérték, a szomszédban csupán 2,4 százalékkal volt alacsonyabb a nők bruttó órabére, mint a férfiaké. Ezután sorrendben a legkisebb különbség Szlovéniában, Olaszországban és Lengyelországban volt a két nem fizetése között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan változtak a bérkülönbségek itthon az utóbbi 10 évben?

Loading...

A fenti ábrából kiderül, hogy Magyarországon 2010 óta meglehetősen változóan alakult a nők és a férfiak közti bérkülönbség. 2010-ben még 17% volt, majd 2012-re 20% felment, azután határozott csökkenéssel 14%-ra csökkent 2015-re. 2018 után azonban megint növekedésnek indult, és egy év alatt már 18%-kal volt kevesebb a nők fizetése átlagosan a férfiakénál. Ez egyébként az EU-ban tapasztalható tendencia ellenkezője volt, ott ugyanis 2013-től folyamatos csökkenés volt tapasztalható.

Címkék:
nők, nőnap, munkabérek, egyenlőség,