Ennyit kereshetnek a magyar diákok az szja-mentességgel: ilyen állásajánlatok várják őket

Pénzcentrum2022. február 28. 20:22

A diákok örülnek az SZJA-mentességnek, és 1150-1500 forintos órabéreket keresik - mondta Ifj. Vida Péter, a Meló-Diákot is magában foglaló Viapan Group diáküzletág-vezetője.

A Meló-Diák 2297 fő részvételével egy átfogó, országos, reprezentatív felmérést végzett el 2021. november 15-e és december 15-e között. A kitöltő diákok nagyjából 80 százaléka már dolgozott, vagy jelenleg is dolgozik az iskolaszövetkezettel. A kutatással az volt a cél, hogy reális kép szülessen a fiatal generációk munkavállaláshoz való viszonyáról, illetve az aktuális újévi változásokkal kapcsolatos ismereteikről. A kutatás immár hagyománynak nevezhető: a Meló-Diák több éve kutatja a diákok munkavégzési preferenciáit, az általuk igényelt órabéreket és az aktuális diákmunka-tendenciákat.

Vida Péter elmondta: a 2022-es kutatás legfőbb tanulsága, hogy a diákok 40 százaléka a minimálbér emelkedésének és az SZJA mentességnek köszönhetően szeretne több diákmunkát vállalni, mint eddig. A diákok közel kétharmada már a jelenlegi minimálbérért is szívesen vállalna diákmunkát. A minimálbér 20%-os emelkedéséhez még hozzáadódik a 25 év alattiak SZJA-mentessége, ami összességében jelentős növekedést jelent a tavalyi bérszinthez képest. Ez pedig komolyan növeli a diákok munkavégzési motivációját.

Fontos, hogy a diákok körében nincsenek teljesen irreális elvárások: a Meló-Diák kínálatában is leggyakoribb 1150-1500 forintos órabéreket tartják elfogadhatónak. A megkérdezett fiatalok háromnegyede helyes intézkedésnek tartja a 25 év alattiak (tehát a diákmunkában potenciálisan érintettek) SZJA-mentességét. Ráadásul a megkérdezettek csaknem háromnegyede szívesen dolgozna iskola mellett is, azaz a diákmunka nem csak a szünidőben elérhető foglalkoztatási forma.

Címkék:
szja, minimálbér, diákmunka, diák, diákok,