Már a béremelés sem menti meg a boltláncokat a krízistől: jöhet a tömeges felmondás?

Pénzcentrum2022. január 21. 09:44

Sorra születnek a döntések az idei áruházi bérekről, azonban a szakszervezet attól tart: fellángolhat a munkaerőhiány a boltokban. Hiába bizonyosodott be a járvány alatt, hogy a bolti dolgozók a lakossági kiszolgálás kulcsfontosságú szereplői, még mindig alulfizetett, alulértékelt a munkájuk.

Jövő hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek a Tescónál, ahol az idei áruházi bérek emeléséről kezdődnek többkörös tárgyalások – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba. Az Egyenlő.hu elnöke annak kapcsán, hogy a héten a második élelmiszer-kereskedelmi vállalat jelentette be a 2022-ben érvényes bolti fizetések mértékét, jelezte: a bruttó átlagkeresettől még mindig elmaradó áruházi bérek jellemzően nem jelentenek vonzerőt a munkaerőpiacon, ennek köszönhetően a napi fogyasztási cikkek értékesítésében súlyosbodik a munkaerőhiány.

A kétkezi munkások megbecsülése híján krónikussá vált a munkaerőhiány ezen a területen, ami immár berobbanhat, ha továbbra sem fizetik meg a lakossági kiszolgálás kulcsfontosságú szereplőit 

– fogalmazott Bubenkó Csaba. Mint mondta, idén két számjegyű béremelést szeretnének elérni a Tescónál. A Spar január első napjaiban jelentette be az ez évi béreket: a minimum elérhető bruttó alapbér a próbaidő után 285 ezer forintot tesz ki havonta, ami a gazdasági szempontból kiemelt térségekben 300 ezer forintot ér el. Az Auchan a héten közölte: a szakképzettséget nem igénylő áruházi pozíciókban a kezdő jövedelem januártól bruttó 320 ezer forinttól 421 ezer forintig terjedő alapösszegekre nőtt, amelyek bizonyos üzleti feltételekkel júliustól 342–445 ezer forintot érhetnek el.

A dolgozók a pandémiás, megfeszített munkatempóban leterheltek, ezért egyelőre csak fokozódik a fluktuáció  

– mutatott rá az érdekképviselő. Bubenkó Csaba szerint hiába vannak jelentős különbségek a cégek között, minél nagyobb egységben kell kezelni a piacot, azért, hogy végre ne egymást figyeljék a versenytársak, így ne tudják mesterségesen alacsonyan tartani az áruházi fizetéseket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Láthatjuk, hogy az alapbéren felül csak a hétvégi, éjszakai műszakpótlékokkal, a teljesítményhez kötött bónuszokkal, pluszmunkáért kapott juttatásokkal lehet elérni a bruttó 300-400 ezer forintos havi keresetet, ez azonban veszélyes. Habár támogatjuk a teljesítményalapú munkát és annak elismerését, de a megfeszített tempó kiégéshez vezet, ha amúgy a fix jövedelem kevésnek bizonyul, és csak a családtól távol töltött idővel, megterhelő fizikai munkával lehet elfogadható szintre emelni

 – jegyezte meg Bubenkó Csaba, aki szerint egy elöregedő társadalomban ez előbb-utóbb törvényszerűen krízishez vezet.

Címkék:
fizetés, bér, bolt, dolgozó, üzlet, bolti eladó, boltlánc,