Lesújtó számok: bődületesen sokáig maradnak munka nélkül az állást kereső magyarok

Pénzcentrum2022. január 6. 09:31

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,8 százalékos növekedés látszik az egy évvel korábbi adathoz képest - írja a 444.hu

Átlagosan 16 hónapba, 490 napba telik munkát találni Magyarországon – írta a portál a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi adataira hivatkozva.

Megjegyzik, hogy bár a foglalkoztatás a kormányzat szerint rekordokat dönt, a képet a hosszú álláskeresési időszak mellett az is árnyalja, hogy az álláskeresők 40,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott, a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,8 százalékos növekedés látszik az egy évvel korábbi adathoz képest.

A lap emlékeztett, hogy tavaly augusztusban az Mfor.hu írt az akkor rekordról számító helyzetről, miszerint átlag 14,6 hónapba (445 nap) tellett munkát találni Magyarországon. Akkor a lap felidézte: az álláskeresési járadékért azok regisztrálhatnak, akik elveszítették az állásukat, nem tanulnak nappali tagozaton és nem jogosultak öregségi nyugdíjra. A juttatás jogosultsági ideje Európában a legrövidebb, mindössze három hónap.

Címkék:
munka, állás, nfsz, álláskeresők, szolgálat,