Súlyos a helyzet: ennyiből tengődnek itt a magyar kétkezi melósok

HelloVidék2021. december 15. 08:15

Legfrissebb munkaerő-piaci körképünk helyszíne az ország egyik feltörekvő régiója, az Észak-Alföld. A HelloVidék újfent arra volt kíváncsi, hogy a világjárvány óta milyen munkaerőpiaci változások mentek az ország ezen részén végbe. Az ország második legnagyobb régiójában hogyan alakultak a bérek, kikre, milyen szakemberekre van most leginkább kereslet.

Mielőtt belevágnánk a friss elemzésünkbe, az észak-alföldi régióról annyit érdemes megjegyezni, hogy ezen a vidéken él az ország lakosságának 15%-a. A közép-magyarországi régió után ez a második legnépesebb magyar vidék. A legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg, a régió lakosságának 38 %-át, Hajdú-Bihar a régió lakosságának 36%-át, és a legkisebb, Jász-Nagykun-Szolnok megye pedig a 26%-át teszi ki. Nem okozunk azonban nagy meglepetést azzal, hogy a régió népességszáma az elmúlt évtizedben is folyamatosan csökkent.

Az észak-alföldi régió helyzetét jelentősen emeli, hogy Hajdú-Bihar megye jelenleg az egyik legkedveltebb beruházási célpontja az országnak, Debrecenbe áramlik Budapest után a legtöbb kutatás-fejlesztési beruházás– közölte a HelloVidék megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Jász-Nagykun-Szolnok köztes helyzetben van: a mezőgazdasági termelés mellett több nagyvállalat is jelen van (a teljesség igénye nélkül: Samsung, Jász-Plasztik, Rosenberger, Eagle Ottawa, stb.), ugyanakkor – tette hozzá Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója - mind Bács-Kiskun felé (Kecskemét környéki autóipari klaszter), mind Hajdú-Bihar felé van egy elszívó hatás, amely a BMW debreceni gyárának megvalósulása után tovább fog erősödni. Érdekessége még a megyének, emelte ki a szakember, hogy országos szinten itt a megnagyobb az egyszerűsített foglalkoztatás aránya lakosságarányosan.

Erre a megyére nyomja rá leginkább a bélyegét a mélyszegénység

Ha érdekelnek a részletek, akkor olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címkék:
munkaerőpiac, keresetek, hellovidék, hello vidék,