Egyre többen használják ki ezt a GYED-trükköt: rengeteg pénz múlhat rajta

Pénzcentrum2021. november 25. 09:31

A gyermekvállalást ösztönző támogatások közül az egyik a a GYED extra, amely azt támogatja, hogy a szülők minél előbb visszatérhessenek a munkaerőpiacra. A GYED azoknak jár, akik a gyerek születése előtti két évben minimum egy évet dolgoztak vagy nappali tagozaton tanultak, összege a korábbi fizetés 70 százaléka, de maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

A GYED extra bevezetését követően a feltételek is lazultak idővel: nemcsak 12, hanem már a gyerek 6 hónapos kortól igénybe vehetővé vált, bevezették a testvér GYED-et is, vagyis hogy gyermekenként jár a GYED összege.  Ezzel is a kisgyerekes nők foglalkoztatottságának növelése volt a cél, ez ugyanis pozitív hatással van a gyermekvállalási kedvre a kisebb anyagi áldozat miatt. Viszont egyes esetekben éppen azt sikerült elérni az intézkedéssel, hogy az anyák nem mennek vissza dolgozni - írja a G7 cikke.

A GYED az apáknak is elérhető, így az anyák még könnyebben visszamehetnek dolgozni, az apák pedig jobban kivehetik a részüket a gyermeknevelésből. Csakhogy mivel a GYED-nek már nem feltétele, hogy a jogosult ne dolgozzon, sokan használták ki a helyzetet: a magasabb keresetű apa munkavégzés mellett igényelte a GYED-et, miközben a szülés és a CSED idejére a munkaerőpiacról kieső vagy eleve nem dolgozó anyák ugyanúgy otthon gondozzák a kisgyereket, gyerekeket. Az apa fizetése után járó GYED ugyanis sok esetben több, mint amit az anya megkereshetne.

Ez azért is éri meg jobban rövid távon, mert a férfi-női bérszakadék miatt egy hónapban így több tízezer forinttal több pénz kerülhet a családi kasszába. Hosszú távon viszont ennek az árát a nők fizethetik meg: a gyermeket GYED és fizetés nélkül otthon gondozó nőnek ezalatt egészség- és nyugdíjbiztosítása sincs, és szolgálati ideje sem keletkezik – kiszolgáltatottsága nem csökken, hanem nő. Kétségtelen, hogy a GYED-en lévők száma emelkedik, és a GYED extra népszerű, hiszen a GYED mellett dolgozók száma évről évre nő:

Míg általában a GYED-en lévők között 10 százalék körüli a férfiak aránya, a GYED mellett dolgozók között már több mint 40 százalék. Az apai GYED extrából következő kiszolgáltatottság elsősorban azoknak a kisgyerekes nőknek nehezíti a helyzetét, akik munkanélküliségtől sújtott településeken laknak, kevesebb munkalehetőség áll nyitva számukra, és korábban sem dolgoztak, vagy a korábbi munkahelyük nem akarja visszavenni őket. A NEAK adataiból kiolvasható a GYED-en lévő szülők nemi megoszlása járási szinten is, ez is alátámasztja, hogy sokan élnek ezzel a kiskapuval.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2019-ben a havi átlagos GYED-en lévők között a férfiak aránya az egész országban az edelényi, a mezőcsáti és
a záhonyi járásban volt a legmagasabb, megközelítve a 40 százalékot. A további 10 leginkább „emancipált“, tehát a legnagyobb apai GYED-arányt felmutató járás a putnoki, jászapáti, szikszói, hegyháti, kisvárdai, püspökladányi, cigándi, mezőkövesdi, ózdi és sátoraljaújhelyi. Ezekben a járásokban 27 és 33 százalék között van a GYED-en lévő férfiak aránya. Számos olyan hátrányos helyzetű országrész kistelepülésein tehát, ahol a GYED-en lévők bruttó átlagjövedelme alacsony, és ahol a nők munkaerőpiaci helyzete amúgy is rosszabb, kiszolgáltatottságuk pedig nagyobb, az apai GYED tovább ront a helyzeten.

Címkék:
gyed, gyes, munka, gyermekvállalás, gyed extra, munkaerőpiac, csed, anya, apa, szülők,