Ennyit kereshet egy diák 2021 nyarán: nem a turizmus-vendéglátás az egyetlen opció

Pénzcentrum2021. június 17. 13:02

Június 15-én a közoktatásban is véget ért a tanév, a nyári vakációval együtt megkezdődött a diákmunka fő szezonja is. Az idei év azonban ezen a téren is más, mint az eddigiek. A 2021-es nyár hazánkban az újranyitás ideje, a rendkívül rugalmasan és kedvező feltételekkel foglalkoztatható diákok pedig nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság felpörgetéséhez.

A turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés csupán a jéghegy csúcsa, számos ágazatban komoly munkaerőhiány van, amit az órabérek emelkedése is jelez - hangsúlyozta Kott Zoltán, a MELÓ-DIÁK elnök-vezérigazgatója. Az 1983 óta piacvezető társaság több száz partnernél, évente 35-40 ezer munkalehetőséget kínál a dolgozni kívánó diákoknak, így jól érzékeli a trendeket. "Az év elején még úgy látszott, hogy nem fognak nőni az órabérek, tavasszal azonban elindult az emelkedés. 2021 nyarán a diákok már akár 5-10 százalékkal is többet kereshetnek, mint két évvel ezelőtt."

A diák munkavállalóknak kínált átlagos bruttó órabérek a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén is 1200 és 1300 forint között mozognak, az IT-ismereteket is igénylő szakmai irodai munkáknál pedig 1700 forint fölött vannak - sorolja Kott Zoltán, hangsúlyozva: a bruttó béreket iskolaszövetkezeti foglalkoztatás esetén csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. A bérek között a munkakörtől függően jelentős eltérések lehetnek, így akad olyan fizikai munka is, amelyért óránként jóval több mint 2000 forintot kínálnak.

A régiók tekintetében a Balaton vezet, itt - valamennyi lehetőséget figyelembe véve - 1300 forint az átlag órabér, Budapesten és Nyugat-Magyarországon fej-fej mellett áll (1230 forint), és Kelet-Magyarország sincs nagyon lemaradva (1140 forint).

Diákmunkára is ugyanúgy írásban kell szerződni, mint bármely más munkavégzés esetén, és nem lehet a minimálbérnél kevesebbet fizetni, amely jelenleg bruttó 963 forint óránként. A nyári munka persze nem csupán a pénzkeresetről szól. Az elhelyezkedő fiatalok a későbbi pályájukon is hasznosítható szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, a kényszerűen otthon töltött hónapok után pedig sokuk számára valódi felüdülés a "jelenléti" közös elfoglaltság - teszi hozzá Kott Zoltán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

OTS

Címkék:
diákmunka, nyár, munka,