Ugrik a rezidensek 24 ezres pótléka: vissza is fizettetik velük az eddigi utalásokat?

Pénzcentrum2021. május 29. 12:31

Visszamenőleg megszüntették a rezidensek képzési pótlékát. A Magyar Rezidens Szövetség szerint ennek negatív üzenete van: Vámosi Péter vezetőségi tag arról beszélt, hogy bár mindössze havi 24 ezer forintról van szó, de valahogy meg kellene különböztetni azokat, akik az általános orvosi képzésen felül még folytatják a tanulmányaikat.

A márciusi bérekre vonatkozóan visszamenőleg is eltörli a rezidensek "képzési díjnak" nevezett pótlékát, illetve az arra biztosított forrást egy kormányrendelet. Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségi tagja az InfoRádióban elmondta, hogy bár az összeg nem eget rengető (havi 24 ezer forint), de a rezidens képzési díj volt az, ami megkülönböztette egy egyszerű osztályos munkát végző általános orvos bérét azokétól, akik ezeken túl a szakorvosi képzés keretében elsajátították a szükséges tudást és kompetenciát.

Vámosi szerint a pótlék megszüntetése "nagyon negatív üzenetet hordoz magában, még akkor is, ha júniustól többet fog keresni orvosként az alapbért tekintve, mint mondjuk tavaly ilyenkor."

Mint ismertette, a rezidens képzési díj a korábban rezidensi pótléknak nevezett bérelemet váltotta fel január 1-től az ismert egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével összefüggésben, amikor is megvalósult a nagy orvosi alapbéremelés, viszont számos korlátozás is bevezetésre kerül. A legtöbb orvosi bérpótlék beépítésre kerültek az alapbérekbe, az említett pótlékot eddig új címen a kórházak tovább tudták folyósítani, mert az állam az ehhez szükséges fedezetet továbbra is kifizette - ezt szüntette meg a március 20-i rendelet.

A Magyar Rezidens Szövetség az ügyben felvette a kapcsolatot az Emmivel és az Országos Kórházi Főigazgatósággal is. Ám azt közölték, hogy ők is a pótlék további biztosítását tartanák a legjobbnak, amennyiben erre lenne rá forrás - a szövetség arra nem kapott választ, hogy miért törölték el a pótlékot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vezetőségi tag szerint abban bíznak, hogy legalább visszafizetnie ne kelljen senkinek a már megkapott bért.

Valamint továbbra is indokoltnak tartanák, hogy valamilyen megkülönböztetés, többletelismerés kapcsolódna ahhoz, hogy valaki nemcsak a napi orvosi munkát végzi, hanem többletfeladatokat kell teljesítsen annak érdekében, hogy a szakorvosi képzésével haladni tudjon.

Címkék:
fizetés, orvos, bér, orvosi ellátás, rezidens, képzés, pótlék, rezidens fizetés,