Kossuth, Jókai és több nyelvtani kérdés: itt vannak az érettségi feladatai

Pénzcentrum2021. május 3. 11:24

A szövegértési feladathoz adott szöveg "jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes" - mondta egy pedagógus. Ugyanakkor az első feladatsor kérdései között három olyan is van, amelyhez nem elég a szöveget értelmezni, nyelvtani tudást is igényel a megoldás.

Az 1848-49-es szabadságharc szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveget kell értelmezniük az érettségizőknek a hétfői magyarérettségin - írja az Eduline. Az első feladatsorban, amelyre összesen 90 perc van, egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasni, majd ez alapján megoldani 11 feladatot: meg kell keresni a szövegben elhangzó érveket, megállapításokat, illetve értelmezni a logikai-tartalmi kapcsolatokat. Ezekkel a feladatokkal maximum 40 pontot lehet szerezni.

A lapnak egy pedagógus azt mondta, a szövegértési feladathoz adott szöveg "jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes". Ugyanakkor az első feladatsor kérdései között három olyan is van, amelyhez nem elég a szöveget értelmezni, nyelvtani tudást is igényel a megoldás.

Emellett szokatlan, hogy a feladatsorban három nyelvtani kérdés is van, ami "ritkán fordul elő" a vizsgákon. A második feladatrészben 400-800 szavas műelemzést kell írni, amire 150 perc áll rendelkezésre, maximum 60 pont szerezhető.

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
érettségi, vizsga, magyar, feladatok,