Ennyi az annyi: egy kávézó dolgozóinak havi 10 ezer forintra jött ki a bértámogatásuk

Telex2021. február 25. 09:01

3,5 hónap után érkezett meg egy budapesti kávézóba a bértámogatás, ami az ott dolgozóknak a végén fejenként havi 10 ezer forintos pluszra jött ki - írja a Telex.

105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki - tudatta a nyilvánossággal a Ráday utcai Jedermann kávézó az ajtajára tűzött üzenettel. A lap megkereste a kávézót üzemeltetőt, mondja el, hogyan jött ki ez a matek. A tulajdonos beszámolt arról, hogy ők közvetlenül a kormányzati bejelentés után igényelték a bértámogatást, ami a bruttó bér 50 százalékát fedezi legfeljebb a legkisebb munkabér 150 százalékáig.

A tulajdonos elmondása szerint a papírok nagyjából 200 lapot tehettek ki mire azokat jóváhagyták. Végül sok huzavona után megkapták a támogatást, ami négy hónapra 2,1 millió forintra jött ki. Ebből azonban lejön a járulékok egy része, mert a dolgozók után fizetendő járulékoknak nem mindegyikét engedték el. Egy normális hónapban a kávézó mintegy 800 ezer forintot fizet ki a dolgozók járulékaira, most, a kedvezményes időszakban ez csak kb. 400 ezer forint.

Négy hónapra tehát 1,6 millió, a 2,1 milliós állami támogatásból tehát olyan félmillió forint marad. Ezt az összeget a tulaj elosztotta 12 felé, így kaptak a dolgozók fejenként alig több mint 40 ezer forintot a négy hónapra. A kávézó üzemeltetője elmondta, 13-an dolgoznak a kávézóban, és mindenki be van jelentve, bár tény, hogy a szektorban szokásos módon nem túl magas fizetésre, hiszen átlagosan a bérek fele borravalóból jön.

Címkék:
hrcentrum, brutto bér, bértámogatás, 13. havi fizetés,