Körvonalazódnak a célok: reálérték felett alakulhat a magyar minimálbér 2021-ben

Világgazdaság2020. november 23. 08:31

A két évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás 2019-ben és 2020-ban is 8-8 százalékkal emelte a legkisebb munkabéreket, így az idén a minimálbér bruttó 161 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 210,6 ezer forintra növekedett. Újra aktuális a jövő évi minimálbér emelése, amelyről újabb fordulón egyeztetnek a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői, ám egyelőre megállapodás aligha várható. Holnap lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő tárgyalása.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésére a szakszervezetek egységes állásponttal érkeznek, a munkaadók azonban a makrogazdasági adatokra várnak - tudta meg a Világgazdaság. A megkérdezett cégek fele jövőre egyáltalán nem tervez béremelést az MGYOSZ tagszervezetei körében a közelmúltban végzett felmérés szerint.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke leszögezte, hogy mindenképpen reálérték fölötti béremelést szeretnének és rámutatott, hogy a tárgyalások alakulása az infláció mértékétől is függ. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke megerősítette, hogy a munkaadói oldalnak nincs kialakított álláspontja: a szövetség még számos, 2020-ra és 2021-re vonatkozó makrogazdasági adatot vár. Pontosan szeretnék látni, hogy mi történt az idén, de az már tény, hogy jövőre is nehéz évre számítanak.

Mivel rengeteg cég küzd a túlélésért, nagyon le fog lassulni a bérek növekedése. Cégek körében végzett felmérés szerint a vállalkozások fele jövőre egyáltalán nem tervez béremelést. A bizonytalan gazdasági környezetben egyéves bérmegállapodás van kilátásban. A tárgyalások következő fordulója november 24-én lesz. A kormány az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a szociális partnerek megállapodásában bízik.

Címkék:
fizetés, bér, munka, kereset, bérmegállapodás, versenyszféra, liga szakszervezet, liga szakszervezetek, reálérték, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,