Ez ám a csoda: így lehet feltörni a közmunkaprogramból

HelloVidék2020. november 3. 08:14

A munkanélküliség kezelése az egyik legnagyobb kihívás a vidéki települések vezetői számára. Érdemes odafigyelni a heves megyei Csányra, hiszen megmutatták, hogy a közmunka nem csak árokpucolásban és gereblyézésben merülhet ki, és egy évtizede már naponta szolgáltatnak jó példát arra, hogy a közmunkaprogramokat hogyan lehet értékteremtésre, építkezésre használni - írja a HelloVidék.

Csány neve évtizedeken át összeforrt a dinnyetermesztéssel, a csányi dinnye országszerte híres volt. Az utóbbi években az import dinnyék dömpingje viszont léket ütött ezen a tradíción, így a faluban egy ideje már nem tudják jövedelmezően végezni ezt a tevékenységet. Ma már csupán két család foglalkozik a népszerű hazai nyári gyümölcs termesztésével a faluban. Helyette inkább uborkában utaznak a helyiek, alig van olyan udvar a településen, ahol ne állna uborkákkal teli fóliasátor.

Csány lakói generációk óta foglalkoznak mezőgazdasági termeléssel, sokan munka mellett, úgynevezett második gazdaságként teszik ezt. Ennek ellenére a 2010 évek elején nagyon magas volt a munkanélküliség a faluban, a 2100 lakosból több száz embernek nem volt állandó megélhetési forrása. A polgármesteri széket 2010-ben elnyerő Medve István egyik nagy feladata az volt, hogy ezen a helyzeten változtasson, illetve hogy önellátóvá és önfenntartóvá tegye a falut.

Igyekeztünk a 2013-2014-ben indult közfoglalkoztatotti programból minden olyan projektben részt venni, amit a falura lehetett adaptálni. Így az árok- és úttakarítás mellett pályáztunk mezőgazdasági jellegű közfoglalkoztatásra, részt vettünk a betonöntő programban is, az itt készült járólapokat, gyeprácsokat, útszegélyköveket a falu közterületein használtuk fel. Ebben az időszakban kb. 80 közmunkás tevékenykedett a faluban

- mesél a kezdetekről a polgármester. A közmunkások jó része a gazdaság fellendülésével később el tudott helyezkedni az építőiparban, most 10-12 közfoglalkoztatottat tartanak nyilván.

Ha érdekelek a csányi csoda teljes sztorija, akkor olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, hellovidék, közmunka program, közmunkások, dinnyetermesztés,