Végre újraéled a magyar cipőgyártás? Itt a megoldás az évtizedes problémára

HelloVidék2020. szeptember 15. 08:15

Egy szigetvári vállalkozó egyre nagyobb gondot okoz a szakemberhiány a cipős szakmában, miközben az elmúlt években teljesen racionális méreteket öltött az utánpótlás igény.

Egyszerűen kiöregedik a cipős szakma - mondta el a HelloVidéknek Papp Judit, a szigetvári Manifaktor Kft. ügyvezetője. És bár a szakemberek tudják, hogy nem egyszerű megtalálni a megfelelő utánpótlást, az eszközökből még korántsem fogytak ki. Sőt, tanulóképzés rövid időn belül fontos részévé vált a gyárnak, ráadásul minden dolgozóra és a diákokra is kitűnő hatással volt.

Ez a fajta a képzés évtizedek óta megszűnt a középfokú intézményekben. A rendszerváltás után ugyanis úgy tűnt, hogy a munkaerőpiacon elegendő számú szakember van jelen, és nem az akkori döntéshozók nem érezték szükségét a további képzéseknek. Ám mára ezek az egykor lelkes és tehetséges szakemberek kiöregedtek, miközben kimaradt egy teljes generáció. A dolgot tovább nehezíti, hogy más okból is megcsappant a szakképzett munkaerő: a 8-10 éve elindult trend szerint a nők ugyanis negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba mennek, akik szintén kiesnek a termelésből

 - mondta el a lapnak az ügyvezető.

Ha érdekel a teljes cikk, kattints a HelloVidék oldalára. KATT!

Címkék:
vásárlás, otthon, vidék, cipő, szakemberhiány, hello vidék, cipőgyártás,