Ilyen fizukkal lehet most munkát találni vidéken: tömeges leépítések is jöhetnek

HelloVidék2020. augusztus 27. 08:15

A koronavírus berobbanása iparágak összeomlását okozta, és több százezer embert tett egyik percről a másikra utcára. A korlátozások feloldásával együtt a munkaerőpiac is éledezni kezdett, ezért a HelloVidék kíváncsi volt és utánajárt, hogyan alakult a magyar vidéki munkaerőpiac helyzete, és mi várható, ha esetleg mégis lesz második hulláma a járványnak. Megkerestek több, országos hálózattal működő munkaerő-kölcsönző céget, valamint egy munkajogi szakjogászt, hogy válaszoljanak kérdéseikre.

Hazánk köztudottan fővároscentrikus, az ott élők hamarabb találnak munkát, míg a vidéken, főleg a kisebb településeken élők nehezebb helyzetben vannak, és többnyire ingázással tudják megoldani a bejárást, ráadásul a home office eddig még kevésbé volt elterjedt. A HelloVidék kíváncsi volt, vidéken hogyan alakult a munkaerőpiac a Covid-19 alatt és után, ezért megkerestük a legnagyobb munkaerő-közvetítő és -kölcsönző ágazatok képviselőit. Az országos hálózattal rendelkező WHC Kft., a Trenkwalder Recruiment Kft. és a Viapan Group válaszolt kérdéseikre.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorában!

A WHC Kft. területi vezetője, Gyömbér Erzsébet elmondta, hogy a feloldásokat követően több elemző is úgy látja, hogy a gazdaságban nem V alakú, hanem U alakú felfutás lesz. Hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a veszélyhelyzet előtti szintre visszakorrigáljon a gazdaság, azt sokak mellett ők sem tudják megmondani. A munkaerő-kölcsönzési megbízások csökkentek márciustól, főleg az autóipari megbízóknál. Viszont azokban a szektorokban, ahol megszaporodott a munkamennyiség (feldolgozóipar, kereskedelem, logisztika), szükség volt kölcsönzött munkavállalókra és a WHC-ra, hogy az átrendeződést elősegítsék, illetve a hirtelen fellépő munkamennyiséget kezeljék.

A bérek nem mutattak nagy különbséget a Covid előtti és a mostani időszakban, azaz nincs látványos növekedés és csökkenés sem a felvételi béreket tekintve - tette hozzá.

További részletek a HelloVidék cikkében!

Címkék:
hrcentrum, fizetés, bér, vidék, munkavállalás, trenkwalder, hellovidék, munkaerő közvetítő,