Hivatalos: fontos változások jönnek a családtámogatásoknál

Pénzcentrum2020. április 23. 14:33

A szerdai közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a veszélyhelyzet lejárta utáni 30. napig kitolták a bejelentési, jogosultsági, igénylési határidőket a legtöbb családtámogatási kedvezmény, állami támogatás esetében, és több, főleg adminisztratív könnyítést is bevezettek.

Fontos döntés született azok számára, akik épp a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése környékén szerettek volna családtámogatást igénybe venni, vagy éppen egyes jogosultsági, bejelentési határidejük jár le a veszélyhelyzet alatt.

A közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a családtámogatási intézkedések (csok, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek, jelzáloghitel-tartozás elengedés, törlesztési támogatás) esetében a legtöbb ügyintézési, bejelentési, igénylési határidőt a veszélyhelyzet utáni 30. napig kitolják, és a 2020. március 10-ei állapot szerint vizsgálják a legtöbb esetben a jogosultságokat.

Tehát például, ha egy házaspár csok-igénylést adna be, de a veszélyhelyzet ideje alatt a házaspár egyik tagja épp betölti a 01. életévét (és ezzel kiesnének a jogosultak köréből), akkor a módosítás értelmében a veszélyhelyzet után is beadhatják a kérelmüket.

Szintén változás, hogy a jogszabály már nem írja elő, hogy mindkét szülő személyesen megjelenjen az igénylések benyújtásakor, meghatalmazással elegendő lesz az egyik szülőnek megjelenni az ügyintézéskor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakáscélú állami kamattámogatású hitelek, illetve törlesztési támogatások esetében - aki igénybe veszi koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, a kamattámogatott, törlesztési támogatott időszak az igénybe vett moratórium időtartamával meghosszabbodik.

A pénzintézetek számára is rugalmas szabályokat vezetnek be a veszélyhelyzet idejére az adatszolgáltatási kötelezettségüknél illetve az ügyfelek szerződési kötelezettségeinél. A felügyeleti adatszolgáltatás késése különösen indokolt esetben megengedett lesz, de ezt jelezni kell az MNB-nek. Az ügyfelek szerződési feltételekből fakadó nyilatkozattételei, okiratbenyújtási, elállási és bejelentési kötelezettségeinek a veszélyhelyzet alatt lejáró határideje - ha a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetséges - a veszélyhelyzet utáni 30 nappal kitolódik.

Címkék:
hrcentrum, családtámogatás,