Ebben a szakmában nem álom a 900 ezres kezdő fizetés

HelloVidék2020. március 3. 08:14

A technológia fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb az igény a gépekhez értő kezekre, azonban mindmáig kihívást jelent megbízható munkaerőt találni. Habár a legfiatalabb generáció körében közkedvelt kütyükből nincs hiány és hazai viszonylatban a bérek is kiemelkedőek, még mindig kétszer annyi szakemberre lenne szükség, mint amennyien jelenleg végeznek - írja a HelloVidék.

A probléma okait taglalva a SolvElectric Technologies Kft. alapító tulajdonosa, Kaszás Anikó elmondta: "A műszaki képzésekre a felsőoktatásban nem szokott túljelentkezés lenni és 40-60%-os a lemorzsolódás."

A szakképzés és a szakmák megbecsülése nagyon leromlott az elmúlt 20 évben, aminek nagyon sok oka van. Elsősorban a jobb képességű gyermekek nem a szakmai képzéseket választották, hanem inkább gimnáziumokban tanultak az általános iskola után, még akkor is, ha ez a későbbi műszaki felsőoktatásban némi hátrányt jelentett, mert hiányoztak azok az alapozó képzések, ami már alap elvárásként jelent meg az egyetemi képzésekben. Ez országos probléma

- tette hozzá Kaszás Anikó.

A teljes cikket olvasd el a HelloVidéken

Címkék:
hrcentrum, karrier, munkaerőpiac, mérnök,