Blama a munkaerőpiacon: mindenki olyat akar dolgozni, amire nincs szükség

Pénzcentrum2020. február 28. 19:32

Tavaly a munakerőpiacon jelentősen megnőtt a kékgalléros munkavállalók iránti kereslet. A legnagyobb hiány lakatosokból, hegesztőkből és segédmunkásokból volt, miközben divatos állás lett a mentőtiszt és a postai kézbesítő, de a legtöbben olyan munkahelyre vágynak, ahol utazni lehet.A munkaerőpiac legfontosabb kérdéseiről is szó lesz a Portfolio májusi HR Revolution 2020 konferenciáján.ÁTTEKINTÉS   |   PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

A Workania állásportál legújabb felmérése szerint 2019-ben 60 százalékkal megnőtt a kékgalléros álláshirdetések száma az egy évvel korábbihoz képest. Mindeközben az alacsonyabb végzettségű álláskeresők is egyre nagyobb hatékonysággal használták az online álláskeresést: átlagosan 11 százalékkal megnőtt az állásajánlatokra bejövő reakciók száma, az érettségizett felhasználók 35 százaléka, a szakközépiskolát végzettek 19 százaléka, valamint az általános iskolai végzettséggel rendelkező jelöltek 17 százaléka pedig jelentkezett is valamilyen állásra.

Kiket kerestek leginkább?

A Workania.hu oldalon 2019-ben meghirdetett három leggyakoribb pozíció sokmindent elárul a hazai munkaerőpiac igényeiről, ugyanis leginkább géplakatost, munkást, valamint hegesztőt kerestek, de a lista további része sem indul el más irányba: raktáros, épületlakatos, CNC gépkezelő, villanyszerelő, operátor, szerelő/javító, karosszérialakatos, CNC programozó, eladó, adminisztratív alkalmazott, valamint segédmunkás a sorrend. Szembetűnő, hogy továbbra is leginkább a gyártás-termelés, a gépipar, az építőipar valamint a kiskereskedelem dominált, ezeken belül is egyértelműen a hiányszakmákat magukba foglaló kékgalléros állások ismétlődtek.

Kikre volt egyre égetőbb szükség?

A hiányszakmákról sokat elárul az is, hogy mely területeken nőtt meg leginkább a toborzás 2018-hoz képest. A portálon megjelenő álláshirdetések alapján tavaly az épületlakatosok, a karosszérialakatosok, valamint villamossági szerelők iránt nőtt meg legjobban a kereslet, de háromszor több álláshirdetés jelent meg 2019-ben a géplakatos, a csőszerelő és az esztergályos pozíciókban is. Egy év alatt elentősen megnőtt az érdeklődés a festők-mázolók és a darukezelők iránt, ezekben a pozíciókban ráadásul rendkívül alacsony volt a szabadon elérhető munkavállalók száma.

Kik jelentkeztek?

Mindeközben kiderült az is, hogy a magyar álláskeresők teljesen más irányban helyezkednének el, és szívesebben lépnének ki az irodai környezetből, így inkább az utazást lehetővé tévő állások iránt érdeklődtek. Az elmúlt évben a Workania oldalán a legtöbb pályázó a steward/légiutas-kísérő pozícióra érkezett, majd az idegenvezető és a coach következett. Ezen felül olyan jól fizető, trendi területeken dolgoznának az álláskeresők, ami speciális tudást igényel: ilyen például a CRM specialista, a grafikus, vagy éppen a marketing menedzser. Meglepő, de a bejövő jelentkezések számát tekintve 2019-ben divatszakmának számított a mentőtiszt, a postai kézbesítő, valamint az au-pair is, hiszen legnépszerűbbek közé tartoztak és az év folyamán több ezren jelentkeztek ezekre a pozíciókra. Érdekesség, hogy 2018-hoz képest a lakberendező, az idegenvezető, a kommunikációs munkatárs, a SEO specialista és a CRM specialista mellett leginkább a raktáros pozíciók iránt nőtt meg az érdeklődés az álláskeresők felől.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, karosszéria, légiutas kísérő,