Rengeteg magyar dolgozót terhelnek le ezzel: így lehetne tenni ellene

Pénzcentrum2020. január 12. 11:02

A hazai könyvelők munkaidejük akár háromnegyedét is adatrögzítéssel töltik. Annak ellenére végeznek ennyi monoton munkát, hogy könyvelőszoftverrel dolgoznak és ügyfeleiket is biztatják az online számlázóprogramok használatára - derült ki egy könyvelők körében készült friss, hazai felmérésből.

A magyar könyvelők közel 50 százaléka tölti a munkaideje felét monoton feladatokkal, harmaduk pedig a munkaideje háromnegyedében végez ilyen tevékenységet, miközben stratégiai tanácsadásra, ügyfél-kapcsolattartásra alig marad idejük - derült ki a Számlázz.hu online számlázóprogram magyar könyvelők körében végzett legfrissebb felméréséből.

A megkérdezett könyvelők nagy része kifejezetten bátorítja az ügyfeleit arra, hogy használjanak elektronikus megoldásokat - például online számlázóprogramot - a számlázás könnyebbé tétele érdekében. Ennek ellenére saját elmondásuk szerint megbízóik kevesebb, mint negyede alkalmaz digitális eszközöket ilyen célból.

Megkerülhetetlen lépés

Új év, új adózási szabályok, amelyek az elektronikus számlázást is érintik: 2020. július 1-jével fontos változás várható az online számlajelentés életében, hiszen eltörlik a jelenlegi 100 000 forintos jelentési értékhatárt. Ez azt eredményezi, hogy az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Egy év múlva, 2021 januárjától pedig már az összes kibocsátott számlát jelenteni kell majd.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, felmérés, statisztika, könyvelő,