Újabb minimálbércsörte jön: két számjegyű is lehet a növelés

Magyar Nemzet2019. december 10. 10:01

Ismét tárgyalóasztalhoz ül a minimálbérek jövő évi mértékével kapcsolatban a munkaadói, munkavállalói és kormányoldal holnap, azaz szerdán - írja a Magyar Nemzet.

Újabb fordulón egyeztetnek holnap a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről, arra ugyanakkor kicsi az esély, hogy megállapodással záruljon a tárgyalás. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának soron következő ülésén ismerteti a kabinet az idei adatokat, valamint a 2020-as főbb makrogazdasági mutatókról szóló előrejelzését - tudta meg a lap.

Az adatok érdemben előremozdíthatják az egyeztetéseket, mivel a munkaadói oldal egyelőre nem tett javaslatot a jövő évi kötelező legkisebb keresetek emelésének mértékére. A tavaly év végén megkötött, jelenleg is érvényben lévő, kétéves bérmegállapodás szerint jövőre nyolc százalékkal emelkedne a minimálbér, bruttó 161 ezer forintra, míg a garantált bérminimum - szintén nyolcszázalékos emeléssel - 210,6 ezer forintra. 

Ugyanakkor az egyezség lehetővé teszi, hogy ha a 2019-re előrejelzett makrogazdasági mutatóktól eltérnek a végleges számok, újratárgyalható a 2020-ra tervezett emelés. És szakszervezeti oldalról ezt is akarják, egységesen tíz százalékot meghaladó mértékben szeretnék elérni a minimálbér és a garantált bérminimum emelését. A megállapodást aláírta két országos konföderáció, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek is.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, minimálbér, egyeztetés, minimálbér emelés, liga szakszervezet, liga szakszervezetek, munkástanácsok országos szövetsége,