Itt az OKJ-tervezet? Ha ez így marad, rengeteg tanári státusz fog megszűnni jövőre

Népszava2019. október 19. 20:02

Október végén jön az új szakképzési törvény, átalakul az intézményrendszer és a szakmastruktúra, a szakképzés irányítása is változni fog, ráadásul tanár státuszok is megszűnhetnek - írja a Népszava, egy, a birtokukba jutott tervezetre hivatkozva.

A lap egy október 14-i keltezésű, nem nyilvános anyagról ír, amit eddig csak szakminisztériumokkal egyeztettek, de még miniszteri szinten nincs egyetértés felette. A újság szerint a dokumentum azt sejteti, hogy a 2020/2021-es tanévtől alapvetően két típusú szakképző intézmény lesz: a 3 éves szakképző iskola és az 5 éves technikum, utóbbi a jelenlegi 4+1 éves szakgimnáziumi képzést váltja fel. 

Az eddig ismert HÍD-program helyett pedig maximum 1 éves, egy részszakképesítés megszerzésére irányuló műhelyiskolákat hoznak létre azoknak, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolarendszert. Az Oktatási Képzési Jegyzék (OKJ) átalakítását követően az új szakmastruktúra is kétpilléres lesz. A mintegy 170 "alapszakmát" csak az iskolarendszerben, szakképző intézményekben lehet majd tanulni. 

A rövidebb idejű, adott célterületre fókuszáló speciális képzéseket - amelyek az alap szakképesítésekre is épülhetnek - pedig csak a felnőttképzés keretében. Az előterjesztés-tervezet újdonságként említi, hogy a tanulói jogviszony mellett bevezetik a szakképzési jogviszonyt. Előbbi kizárólag tanköteles kiskorúval hozható létre, utóbbi pedig azokkal, akik már nem tankötelesek - írják.

Az oktatók munkaviszonyán is változtatnak: foglalkoztatásuk egyöntetűen átkerül a közalkalmazotti törvény alól a Munka törvénykönyve alá, vagyis közalkalmazottból munkavállalóvá válnak. Ezt azzal indokolták, hogy így "rugalmasabban alakíthatók" a jogviszony és munkafeltételek, az illetmények. Az előterjesztés bérrendezést helyez kilátásba, a szakmai oktatók tekintetében "tág lehetőség nyílik" majd a béralkura is - írja a lap.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, okj, szakképzés, tervezet,