Érettségibotrány: vádat elemltek a gyanúsított ellen

Pénzcentrum2019. augusztus 30. 17:00

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés miatt emelt vádat az ellen a 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy helyi  nyomda alkalmazottjaként "kilopta" a munkahelyéről az idei magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát, majd kiszivárogtatta az ismerőseinek.

A 41 éves férfi egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig "korlátozott terjesztésűnek" minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni - közölte a testület.

A férfi közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha jogosulatlanul megszerzi a feladatsorokat, vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a férfi ruhájába rejtette a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, és a teljes történelem feladatsor egy példányát, majd "kicsempészte" a nyomda területéről.

A jogtalanul megszerzett feladatsorokat átadta az apja élettársának, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak. A kiszivárogtatott feladatlapokat személyes átadás, illetve internetes továbbítás útján több érettségiző diák, illetve azok rokonai, ismerősei is megismerték. Ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyész felfüggesztett fogházat kért a nyomdászra azzal, hogy határozott időre tiltsák el a gépmesteri foglalkozástól. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Címkék:
hrcentrum, érettségi, ügyészség, vádemelés, szivárogtatás, érettségibotrány,