Kamu érettségi feladatlapok terjednek: ne dőlj be, nem ez az igazi

Pénzcentrum/MTI2019. május 6. 08:30

Sokakat csőbe húzhatott egy feltöltő, aki a hétfői magyarérettségihez kapcsolódóan egy beszédes nevű fájlt töltött fel az egyik legnépszerűbb magyar torrentoldalra. A magyarral kezdetét veszi az idén tavaszi érettségiszezon, több mint 111 ezren vizsgáznak idén.

Ma kezdődnek az érettségik, a diákoknak először a magyar nyelv és irodalom feladataival kell megbirkózniuk. Hogy pontosan mi várható a feladatlapon, természetesen nem ismert, ám egy magyar torrentező így is megpróbálta megvezetni az érintetteket.

Az Index szúrta ki, hogy vasárnap este negyed 10-kor egy Magyar érettségi 2019 című PDF-fájl jelent meg az egyik legnagyobb magyar fájlcserélő-oldalon, az nCore-on, amely látszólag a hétfői magyarérettségi feladatsorát tartalmazta. A fájl azonban a 2007-es októberi pót- vagy javítóvizsga feladatsora volt, a feltöltő csupán átírta a 28 oldalas dokumentum dátumait, majd az így keletkezett fájlt feltöltötte az oldalra.

A dokumentum hétfőn reggel már nem volt elérhető az oldalon, azt valószínűleg a feltöltés után nem sokkal törölték. De még ez a kis idő is elég volt ahhoz, hogy több százan bedőljenek, ugyanis nagyjából ennyien töltötték le.

A portál emlékeztet, hogy a feladatlapokat különösen nagy erőkkel őrzik, és különösen ügyelnek arra, hogy ne kerülhessenek ki idő előtt a feladatok. Legutóbb 2005-ben volt szivárogtatás az érettségik körül, amikor az interneten elérhetővé váltak a magyar, a történelem és a matematika érettségi tételei. Az akkor debütáló kétszintes érettségi körüli botrányba majdnem belebukott az akkori oktatási miniszter, a matekot újra kellett írnia a diákoknak, történelemből pedig új tételsort állítottak össze.

Indulnak az érettségik

Hétfőn országszerte a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. Középszinten az I. feladatlap egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100 diák ad számot a tudásáról. Az Oktatási Hivatal korábbi, közleménye szerint az érettségi vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3149 vizsgabizottság működik közre. Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben. Rajtuk kívül - élve az érettségi vizsgarendszer lehetőségeivel - mintegy 39 700-an tesznek majd le legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát. A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

Címkék:
hrcentrum, érettségi, vizsga, torrent, érettségi2019,