Sztrájkra készülnek Ferihegyen a reptéri dolgozók

Pénzcentrum2019. április 2. 10:45

A földi kiszolgálókat képviselő Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet sztrájkra készül, miután nem sikerült megegyezniük a Malév Ground Handling vezetésével. Körülbelül 250 dolgozó érintett egy munkabeszüntetésben.


Munkabeszüntetés lassíthatja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát. Az egyik szakszervezet ezt a módját választotta követeléseik érvényesítésére. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a Privátbankár.hu megkeresésére elmondta, az elmúlt 3-4 év erőteljes növekedést hozott a hazai légiforgalomba, a dolgozók bére hosszú évek óta szinte alig emelkedett.

Csorba Attila elmondása szerint a Malév GH Zrt-nél 2013-2014 táján 25 százalékkal csökkentek a bérek, melynek rendezésére ígéretet tett a cég, ám ez a vezetőség cseréje után sem történt meg. Ez a sztrájk egy segélykiáltás, mivel annyira alacsonyak a munkabérek, és olyan méreteket öltött a dolgozói elvándorlás, hogy nem maradt más eszközük.

Körülbelül 250 dolgozó érintett egy munkabeszüntetésben, közülük egy műszakban 100-120-an állnak szolgálatban. A sztrájk előtt a LESZ felmérést is végzett a dolgozók körében: a munkavállalók döntő többsége támogatná a tiltakozások bármely formáját. Gyakorlatilag bármikor sztrájkba tudnának lépni, viszont nem feltétlenül hosszan elhúzódó munkabeszüntetést terveznek, mivel úgy vélik, hogy hogy sokszor a rövidebb ideig tartó sztrájk is megfelelő figyelemfelhívás lehet a dolgozók égető problémáira.

Címkék:
hrcentrum, sztrájk, ferihegy, liszt ferenc repülőtér, légiforgalom,