Biztató előjelek: ezek az első eredmények a korai óvodáztatás kapcsán

Pénzcentrum2019. március 25. 09:32

Nem élnek sokan a felmentés lehetőségével az óvodakötelezettség kapcsán, a pedagógusok és szülők között egyetértés van a mielőbbi kezdés hasznosságát illetően. Az Emmi szerint ráadásul tíz százalékkal jár most több hároméves óvodába, mint a korhatár leszállítása előtt - írja a Magyar Nemzet.

Nem jellemző, hogy a szülők tömegesen kérnének felmentést a jegyzőktől, hogy ne kelljen háromévesen óvodába íratni gyermeküket - állítják a lapunk által megkérdezett szakemberek - írja a lap. Mindezt annak apropóján, hogy a 2015-ös tanévtől már hároméves kórtól kötelező óvodába járni, míg korábban elég volt ötévesen beiratkozni.

A társadalmi különbségek és az esélyegyenlőtlenség csökkentésének első intézményesített lépcsőfoka az óvodáztatás, hisz 3-7 éves kor között fejlődnek jelentősen azok a kompetenciák, amelyek előkészítik az iskolaérettséget, a gyermekek szocializációját és komplex személyiségfejlődését megalapozzák. A társas kapcsolatok fontossága a megfelelő érzelmi légkör, a szociális környezet a későbbi fejlődés szempontjából is meghatározó

- hangsúlyozta a lapnak Bíró Gyula, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) szóvivője.

A korleszállítás hatékonyságának kiértékeléséhez azonban még időre van szükség. Az Emmi a lap kérdésére ugyanis közölte: az intézkedés hatékonyságát leghamarabb a 2015 szeptemberében óvodai nevelésbe kerülő gyermekek 12. életévében (vagyis 2024 körül) lehet majd mérni. Szerintük az akkori 6. osztályos kompetenciamérés tudja majd megmutatni, hogy következett-e be már változás.

Annyit azonban a szaktárca már most kiemelt, a gyermeklétszám növekedett a jogszabályváltozás hatására: míg 2010-ben a hároméves gyermekek 74,1 százalékát helyezték el óvodában, arányuk a 2017/2018-as nevelési évben tíz százalékkal, 84,4 százalékra nőtt. A négyévesek óvodai részvétele ugyanebben az időszakban 92,9 százalékról 95,1 százalékra emelkedett.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, óvoda, emmi, korhatár,