Sosem volt még ilyen magas az átlagbér! Mutatjuk a megyei bontást

Pénzcentrum2019. március 19. 20:31

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon. Továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között, de az is kiderült, hányszor többet keresnek a pilóták a takarítóknál. 

Tavaly 337 500 Ft volt a bruttó országos átlagfizetés Magyarországon. Éves összehasonlításban lassabban nőttek a bérek, mint egy évvel korábban, de még így is a második legnagyobb növekedés történt az elmúlt nyolc évben -derült ki a fizetesek.hu legújabb kutatásából. 

Vastagodott a pénztárcánk

Az online bérfelmérés szerint először sikerült átlépni a 300 ezer forintos határt, így a magyar munkavállalók átlagosan 38 300 forinttal kerestek többet bruttóban 2017-hez képest, ez pedig 13 százalékos növekedés. A legnagyobb ugrás egyébként 2016 és 2017 között mutatkozott, akkor 16 százalékkal nőttek a bérek, a mélypont pedig 2010 és 2011 között volt mindössze 0,2 százalékos változással.

Nagyot ugrott Vas, Békés és Baranya

A legnagyobb bérnövekedés Baranya, Békés és Vas megyében történt, mindhárom régióban 18 százalékkal kerestek többet a munkavállalók 2018-ban, mint egy évvel korábban. Vas megye ezzel a harmadik legjobban fizetett régióvá lépett elő Magyarországon, Békésben viszont még így is országosan a legalacsonyabb jövedelemre számíthatnak a dolgozók.

A legjobban továbbra is Budapesten lehet keresni, sőt, ez az egyetlen régió, ahol az átlagbér túllépi a 400 ezer forintos szintet. A főváros utáni rangsorban leginkább nyugat-magyarországi megyék következnek, sorrendben Komárom-Esztergom, Vas, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Veszprém megye lépte túl a 350 ezres átlagot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

A takarítók a sereghajtók

2018-ban a legrosszabbul fizetett pozíció a takarítóké volt, akik átlagosan mindössze bruttó 155 700 Ft-ot kerestek - ez mindössze a 46 százaléka az országos átlagnak. 

Loading...

Ezzel szemben a legmagasabb jövedelemre a pilóták számíthattak, az ő több mint 1 millió forintos bérük háromszorosa az országos átlagnak és 555%-kal több, mint amit a takarítók kapnak.

Loading...

Címkék:
fizetés, kereset, penzcentrum, emelkedés, megye, átlagbér, pozíció,