Átszakadt a gát? Már a zenészek is sztrájkolnak Magyarországon

hvg.hu2019. március 14. 10:01

Sztrájk volt az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház előadásán - írta a Hvg.hu. Az értesülés szerint az egyik előadás alatt a férfikórus 70, a női kórus 50 százaléka szüntette be munkáját rövid időre.

A portál értesülése szerint a Carmen előadás egy része alatt a férfikórus 70, a női kórus 50 százaléka sztrájkolt, és néhány zenekari zenész is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Az intermezzo miatt az előadás húsz perces késéssel kezdődött.

Bárány Balázs Péter, Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint "átszakadt a gát". Állítása szerint csökkenő jövedelmek mellett a munkaterhek megmaradtak, a dolgozókat pedig "nem fizetik ki rendesen", "sokaknak 20-25 százalékkal esett a jövedelme" - írta a portál. 

Az Operaház közleménye szerint nem született megállapodás az érdekképviseletekkel, "mert a kétházas működésre és teljesen más forrásviszonyokra kitalált Kollektív Szerződéshez képest nagyon más az Operaház és a Hajós utcai Üzemház épülete nélküli élet, más munkaszervezést, előadásszámot, tervezést igényel. Mivel így sem egyszerű a működés balanszát megtartani, ezt a Kollektív Szerződés előbb megdrágítaná, majd ellehetetlenítené". Az operaház 

normál működés mellett sem lenne képes 35 százalékos fizetésemelést kigazdálkodni,

mert ez több mint másfél milliárdos kiadás lenne - írták. Az Operaház ugyanakkor szeretné, ha átfogó és differenciált béremelést kapnának a dolgozók, ez viszont a fenntartó minisztériumon és a költségvetésen múlik. Az állami intézmény végül megjegyezte, hogy minden további sztrájkfenyegetés veszélybe sodorja a bevételi terveket, amelynek megvalósulása a kollégák érdeke is. Bárány azt mondta a lapnak, ha nem lesz előrelépés, a sztrájkok meg fognak ismétlődni.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, énekes,