2019-ben is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári hozzájárulás

Pénzcentrum2018. december 6. 13:00

Jövőre is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári hozzájárulás: a dolgozók számára 10 százalékos pluszt jelenthet ahhoz képest, mintha ugyanazt a pénzt fizetésként kapnák meg - derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) számításaiból. A Pénztárszövetség azt javasolja, érdemes a juttatási csomagokat kialakítania minden munkáltatónak, azaz fokozódik felelősségük, hogy segítsék a dolgozók takarékoskodását. A munkavállalók nagy része, 65-71 százaléka ráadásul fontosnak tartja, hogy a munkáltatója hozzájáruljon az öngondoskodásukhoz, ezen belül az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári takarékoskodásukhoz.

Jövőre is a legjobb munkáltatói juttatások közé tartozik a dolgozók pénztári tagságához adott hozzájárulás - derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének számításaiból.

Az alkalmazottak szempontjából az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagsághoz nyújtott munkáltatói hozzájárulás 10 százalékkal kedvezőbb lesz, mintha ugyanazt a pénzt bérként kapnák meg. Ha egy cég 100 forintot szán dolgozójának, pénztári megoldásokkal közel 10 forinttal több jut az alkalmazottaknak, mintha bért kapnának - számolta ki a Pénztárszövetség.


Jövőre az új adószabályok miatt átalakul a béren kívüli juttatások rendszere. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint 2019-ben a fizetésekkel azonos mértékű adó vonatkozik a pénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulásokra, azonban utóbbiak így is a legkedvezőbb juttatások között maradhatnak. Az alkalmazottak ugyanis adójóváírást vehetnek igénybe a pénztári megtakarításához adott munkáltatói juttatás után. Hozzátette:

A vállalati teher 21 százalékra csökken és bár a pénztári tagsággal rendelkező alkalmazott 33,5 százalékos adóterhe csökkenti a juttatást, az érintett alkalmazottak az adójóváírásnak köszönhetően összességében 10 százalékkal jobban járnak.

Ezen kívül kedvező a munkáltatónak is, hiszen a bérhez képest egy sokkal rugalmasabban alakítható elemet tarthat bent a javadalmazási rendszerében.

Kravalik Gábor kiemelte: a munkáltatók nagyon hatékonyan segíthetik a dolgozók pénztári takarékoskodását, és felelős munkáltatókként figyelemmel lehetnek munkavállalóik egészségére és jövőjére. A pénztári megoldás pedig 2019-ben is kedvezőbb, mintha az adott összeget bérként fizetnék ki, ami nem sok juttatásról mondható el.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését azÖnkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

Címkék:
cafetéria, pénztárszövetség,