Halálod után is megmarad a fizetett szabadságod: így örökölhetik családtagjaid

Pénzcentrum2018. november 7. 09:30

Fontos, precedens értékű döntést hozott az Európai Unió Bírósága: kimondták ugyanis, hogy a munkáltatók kötelesek kiváltani az elhunyt alkalmazott ki nem vett éves szabadságát az örökösöknek.

Az elhunyt munkavállaló örökösei pénzbeli megváltást igényelhetnek a volt munkáltatójától a fizetett éves szabadságért, amelyet a néhai alkalmazott nem vett ki. Az elhunyt munkavállalónak a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásához való joga ugyanis öröklés útján átszállhat az örökösökre - döntött Európai Unió Bírósága.

A pert két elhunyt német férfi örökösei indították a munkáltatók ellen, mivel a felperesek szerint igenis ki kell fizetni a néhai alkalmazottak beragadt, fizetett szabadságát, ám a munkaadók ezt megtagadták. Az uniós bíróság mostani ítéletében az áll: az EU-s jog szerint a munkavállaló halála nem szünteti meg a fizetett éves szabadsághoz való jogát, ezért pedig az örökösöknek joguk van kérni a munkáltatót, hogy váltsa meg a bentmaradt éves szabadságot.

Ha a nemzeti jog e lehetőséget kizárja, és ezáltal e jog az uniós joggal ellentétesnek bizonyul, az örökösök hivatkozhatnak közvetlenül az uniós jogra, mind az állami, mind pedig a magánszemélynek minősülő munkáltatóval szemben

- írták. Egy másik határozatban pedig megerősítette az EU bírósága, hogy a munkavállaló nem veszítheti el automatikusan a megszerzett, fizetett éves szabadsághoz való jogát azért, mert nem kérte szabadság kivételét.

Címkék:
hrcentrum, Európai Bíróság, halál, ítélet, örökség, örökös,