Eleged van a munkádból? Mutatjuk, hogyan válthatsz egy zsírosabb foglalkozásra

Pénzcentrum2018. október 6. 14:30

Sokféle oka lehet a karrierváltásnak: újabb kihívások keresése, magasabb jövedelem iránti igény, vagy például a harmonikusabb munka-család egyensúly megteremtése. A karrierváltás egy sima munkahelyváltásnál összetettebb kérdés, hiszen ilyenkor szakmát is cserélünk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha eldöntötted, állást váltasz.

A néhány évente történő munkahelyváltás manapság egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik nem egyszerűen munkahelyet, hanem karriert váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozol majd. Az alábbiakban a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt felnőttépzési szakértője, Tóth Réka segít átgondolni, hogy tényleg megérett-e már benned ez a döntés.

1. Biztosan váltani akarsz? Gondold át, mennyire vagy elégedett a jelenlegi munkáddal!

Ne ess abba a hibába, hogy elhamarkodottan döntesz, mert egy rázósabb projekten vagytok túl, és éppen eleged van mindenből! Próbáld meg hideg fejjel átgondolni, mennyire vagy elégedett a jelenlegi munkáddal. Milyen technikák vannak erre? Jól bevált a hagyományos kockásfüzet módszer: írd össze az előnyöket, hátrányokat, súlyozd őket, így látni fogod, merre billen a mérleg.

Egy másik eljárás, hogy elképzeled: ha nem változtatsz, akkor egy év múlva milyen lehetőségeid lesznek a megszokott területen, akár ugyanezen a munkahelyen. Próbáld ténylegesen megeleveníteni egy jövőbeli munkanapodat, kollégákkal, feladatokkal együtt! Ha látsz inspirálót a helyzetben, akkor lehet, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak. De ha nincs kedvedre a kép, és egy higgadt értékelés alapján a jelenlegi területen már tényleg nem látsz kihívást, akkor hajrá, változtass!

2. Mérd fel a képességeidet és a lehetőségeidet!

Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vedd az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válaszod erre, érdemes összeírnod: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudtál úgy feloldódni, hogy észre sem vetted az idő múlását.

Ezek a konkrétumok közelebb visznek majd ahhoz, hogy milyen is vagy valójában, és mely munkák felé érdemes kacsingatnod. Közösségi ember vagy, aki elhervad a szociális ingerek nélkül vagy ellenkezőleg, szeretsz mások zavaró jelenléte nélkül elmélyedni? Jól bírod a monoton feladatokat, vagy inkább a változatosság vonz? Ha megvan a válaszod ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre keresgélj. Fontos, hogy ne félj megismerni új területeket, és akár fejleszteni magad! Jó megoldás lehet például egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Irány a megvalósítás!

Sokféle elképzelésünk lehet arról, mit szeretnénk, de ha közük sincs a valósághoz, sajnos csak ábrándok maradnak. Ezért fontos, hogy két lábbal állj a földön, és ismerd a munkaerőpiacot. Ha biztosan váltanál, és tudod azt is, milyen irányban, gyűrd fel az ingujjadat, és fedezd fel a rendelkezésre álló lehetőségeket! Érdemes belekóstolnod egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is.

A Perfekt szakértője azt tanácsolja, menj el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgess, és tapasztald meg testközelből, amit választanál, így biztosabb alapokon álló döntést hozhatsz.

Címkék:
hrcentrum, karrier, munka, állás, karrierváltás, karrierbreak,