Tömeges leépítés jön Magyarországon: vajon te biztonságban vagy?

Pénzcentrum2018. október 4. 11:02

Mit hoz a jövő 5-10 év múlva? Milyen munkák tűnnek el és alakulnak ki? Kik vannak biztonságban és mit érdemes tanulnia az utánunk jövő generációnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ neves szakemberek egy október 3-i eseményen.

Kétségtelen, hogy komoly és fontos változások szemtanúi vagyunk ezekben az években, hiszen a mesterséges intelligencia, melytől sokan még tartanak, alapjában változtatja meg a munkaerőpiacot. Lesznek szakmák melyek eltűnnek, de sok új születik helyette  - derült ki a Codecool tegnap esti eseményén. Az este legfontosabb tanulsága, hogy

a robot jó társa az embernek, csak meg kell tanulnunk kommunikálni vele.

"Pár éven belül minden cég IT céggé alakul, egy kis ízzel: biztosítási íz, banki íz, stb." - kezdte előadását Kurtisz Krisztián, az Uniqa Biztosító vezérigazgatója. Saját példájukon keresztül mutatta be, hogyan lehet és kell felkészülni a változásra, a piac átrendeződésére. 2016-ban újragondolták a biztosítást, cégen belül kultúrát váltottak. Az addigi 200 különböző termékük számát 40-re csökkentették, az ügyfelet állították a középpontba, és a középvezetőik háromnegyedétől megváltak az átrendezés során, ők azok, akik nem tudtak vagy nem akartak alkalmazkodni a változáshoz.

Humán értékesítőkre, mosogatókra, ügyfélszolgálatosokra, sofőrökre, hematológusokra, radiológusokra, adatelemzőkre egészen biztosan nem lesz szükség - idézte fel Kurtisz Krisztián Kai-Fu Lee 2018-áprilisi TED előadását, melyben a tajvani-amerikai mérnök és AI kutató konkrétan elmondta mely munkák fognak eltűnni 5-15 éven belül. Csupán csak a komplex és kreatív munkakörök vannak biztonságban, mint például a közgazdász, tudós vagy a művész. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a mesterséges intelligencia optimalizálni tud, de alkotni nem.

Csupán rutinmunkákat vesz át az MI, de ahogy alkotni, úgy érezni sem képes. Éppen ezért a világhírű tudós szerint az empátiát igénylő munkákat sem tudja soha elvégezni majd. Így tanárokra, szociális munkásoka és például esküvőszervezőkre még biztosan sokáig szüksége lesz az emberiségnek.

Vajon a bankok és a bankárok biztonságban vannak?

A bankszektor sokáig ellenállt a digitalizációnak, aztán rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani az ügyfeleket, ha lépnek - kezdete Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint kifejezetten jót tett a fintech-vihar a bakszektornak, mely őket is lépésre késztette. A jövő a nyílt bankolásé, tehát a pénzintézetek nem ülhetnek továbbra is a tranzakciós adatokon, hanem azt meg kell osztani mindenkivel. Így ezek segítségével a fintech cégek egyre jobb és jobb szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni. Hiszen mindenki tudja, az adat az új olaj.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elsősorban a közvetítőszerep fog eltűnni a következő 5-10 évben, vagy legalábbis komoly támadás alatt áll majd, hiszen ez nem egy fenntartható jellegű szakma, és hamarosan kiváltható lesz. Veszélyben vannak még a sales-esek is, mivel a mesterséges intelligencia sokkal könnyebben és hamarabb tud az ügyfél igényre reagálni. A gondolkodók és a szervezők azonban szerinte is biztonságban vannak.
Az egyetlen probléma azonban az lehet, hogy a kieső munkaerőkből nem lesz automatikusan IT szakember, így a bemeneteli oldalon egy hatalmas vákuum keletkezik - ami már most is érzékelhető.

Mit tanuljunk akkor?

Amikor benne vagyunk a változásban akkor hajlamosak vagyunk nagyon radikálisan látni a helyzetet és főleg a jövőnket. 30 évvel ezelőtt például biztosak voltak abban, hogy a robotok átveszik a helyünket, így heti 4 napot, és napi 6 órát fogunk csak dolgozni. Ehhez képest sosem dolgozott még annyit az emberiség, mint napjainkban.

Teljesen mást kell tanulni, mint 10 éve, sőt az is előfordulhat a jövőben, hogy egy 3 vagy 5 éves képzés végén teljesen máshol fog tartani a világ, mint az elején. Erre fel kell készülni. Az informatikán és az angol nyelven kívül a legfontosabb, hogy tanulni és kommunikálni tanuljon meg a soron következő generáció - hangzott el az előadások utáni kerekasztalbszélgetésen.

Címkék:
hrcentrum, bank, szakma, it, szakemberhiány, hetényi márk, uniqa, mesterséges intelligencia, ai, mi,