Szomorú jelentés: a diákok harmada ezért nem képes befejezni az iskolát

Pénzcentrum2018. augusztus 24. 13:30

A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást.

A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást. Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók felének tandíjon felüli költségeit a családjuk állja, akiknek nagy része - az OTP felmérése szerint - nincs erre felkészülve.

Több tízezer diák kezdi el felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. A kérdés csak az, hogy ezt kik és miből fedezik a következő 3-5 évben?

Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi. Az elemzésből kiderül az is, hogy a nem kollégiumban vagy a szülőkkel élő diákok megélhetési költsége átlagosan havi 138 000 és 163 000 forint közé esik. Ezen felül kell még tandíjra költenie a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Tekintve, hogy a magyar fizetések medián értéke nettó 170 000 forint körül mozog, az egyetemi diákévek komoly terhet jelenthetnek a magyar családoknak.

Az egész családot érintő magas anyagi terhek miatt ezért egyre többen kényszerülnek dolgozni a nappali tagozatos tanulmányaik mellett. Sőt, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentéséből kiderül, hogy a diákok több mint 30 százaléka gondolja úgy, hogy kiegészítő kereset nélkül nem tudná folytatni a tanulást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár végül sokan megoldják a tanulás melletti munkavégzést, a diákok egyharmada pénzügyi okokból tényleg kénytelen akár végleg megszakítani tanulmányait a diploma megszerzése előtt. A gazdasági területen tanulók esetében ez az arány jobb; nekik mindössze egyötödük hagyja ott a képzést azért, mert nem tudják fedezni a kiadásaikat.

Az OTP felmérése szerint a magyar családoknál még nem bevált gyakorlat a hosszabb távú pénzügyi tervezés: a legutóbbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka nem készít pénzügyi tervet maga és családja számára a következő 5-10 évre. A megtakarítási célok között pedig egyelőre kis arányban szerepel a gyermek taníttatásának anyagi biztosítása.

Címkék:
hrcentrum, megtakarítás, otp, diákmunka, továbbtanulás, penzcentrum, megélhetés,