Több tízezret buknak a magyar szülők: ennek a támogatásnak is lőttek

Pénzcentrum2018. augusztus 15. 11:05

Sok magyar család életét könnyítette meg éveken keresztül az iskolakezdési támogatás, melyet azonban idén kaphatunk utoljára úgy, hogy a munkáltatónak is megérje. Az Erzsébet utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafetéria elemmel együtt ez is a jövő évi költségvetés áldozatául esett.


Nem is kérdés, hogy az iskolakezdést megelőző hetek anyagilag az év egyik legmegterhelőbb időszaka a szülőknek. Habár a tankönyvek ingyen vannak idén már a 9. évfolyamon tanulóknak is, és augusztus utolsó napjaiban számíthatunk az előrehozott családi pótlékra, a füzetek és az egyéb taneszközök, a szükséges új ruhák és cipők egy vagyonba kerülnek. És akkor még meg sem említettünk az augusztus végén esedékes első havi ebédpénzt, osztálypénzt.

Pontosan ezért, a szülők terheinek megkönnyítése érdekében találták ki béren kívüli juttatásként a munkáltatók által adható iskolakezdési támogatást, mely az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait folytató gyerekek után igényelhető. Az juttatást munkáltatójánál igényelheti a családi pótlékra jogosult szülő és vele egy háztartásban élő házastársa is, egy gyermek után akár mind a ketten.

Legalábbis eddig így volt.

Az Országgyűlés július végén elfogadott jövő évi költségvetésről szóló törvénye értelmébe ugyanis a SZÉP-kártyán és a bölcsődei/óvodai támogatáson kívül az összes cafeteriának lőttek, azaz megszűnik szinte az összes béren kívül adható juttatás kedvezményes adózása. Innentől kezdve jövedelemként adózik utána a munkáltató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel gyakorlatilag felszámolták az iskolakezdési támogatást, hiszen mostantól nem éri meg ezt adni a a munkavállalóknak. Feltehetően ez tehát az utolsó tanév, amikor még sokan számíthatnak rá, hiszen jövőre munkabérként (vagyis jóval magasabb elvonási teher mellett) adózik majd, ahogy

  • a munkahelyi étkeztetés,
  • az Erzsébet-utalvány,
  • a helyi bérlet,
  • az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás,
  • az egészségpénztári hozzájárulás
  • lakástámogatás is.

Fata László, cafetériaszakértő a Pénzcentrum kérdéseire megerősítette, hogy ha az adótörvények nem változnak, az idei az utolsó év, amikor a munkáltatók még kedvezményesen adhatják az iskolakezdési támogatást, melynek felső összeghatára már nincs, és az összeg 40,71 százalékát kell befizetni utána a munkáltatónak az államkasszába.

Címkék:
hrcentrum, pénz, cafetéria, iskolakezdési támogatás, szeptember, osztálypénz,