Végre egy lista, amin lenyomjuk szinte egész Európát

NapiCsárt2018. július 25. 17:00

A 2008-as gazdasági világválság kitörését követően hamar emelkedni kezdett az európai munkanélküliek száma: közvetlenül a válságot megelőzően az uniós munkanélküliségi ráta még a 7 százalékot sem érte el, de néhány évvel később már a 10 százalékot is meghaladta. Hasonló folyamat játszódott le Magyarországon is: a válság előtt a hazai munkanélküliség aránya kicsivel volt magasabb az uniós átlagnál, amely később szintén 10 százalék fölé szaladt. Mostanra azonban a hazai adat e tekintetben jóval kedvezőbb az európainál.

Nem sokkal a válságot megelőzően, 2008 első negyedévében mindössze 6,8 százalékos volt a munkanélküliség az Európai Unióban a 15 és 74 évesek körében. Ez az érték aztán - párhuzamosan azzal, ahogyan Európa csúszott bele a recesszióba - jelentősen megemelkedett, végül 11 százalékon tetőzött 2013 első felében. Erről a szintről sikerült visszaszorítani a jelenlegi 7,1 százalékos szintre, tehát már a válság előtti érték közelébe került. Hasonlóan az amerikaiakhoz, az európaiak gazdasági hangulata is alapvetően optimista - olvasható a Pew Research friss jelentésében. A szervezet szerint például a németek 85 százaléka úgy véli, hogy a gazdasági helyzet nagyon jó, vagy meglehetősen jó volt 2017 végén.

Loading...

Ettől függetlenül a munkanélküliség kérdése még mindig nem megoldott probléma az Európai Unióban, hiszen a déli országokban még mindig magas a munkanélküliek aránya. Ennek megfelelően az emberek is másképpen vélekednek a gazdaság állapotáról, mint Németországban. Például Spanyolországban csak a megkérdezettek 28 százaléka gondolta úgy, hogy a gazdasági helyzet nagyon jó, vagy meglehetősen jó lenne.

Munkanélküliség Magyarországon

Mostanra mindennapos témává vált, hogy mekkora problémát jelent a számos szakmában nehézségeket okozó magyarországi munkaerőhiány. Ennek ellenére Magyarországon sem szűnt meg teljesen a munkanélküliség, noha annak aránya az egyik legalacsonyabb Európában.

Loading...

Az Eurostat adatai szerint 2018 első negyedében a magyarországi munkanélküliség mindössze 3,7 százalékos volt, amely a harmadik legalacsonyabb érték az Európai Unióban. Magyarországot egyedül Csehország (2,3%) és Németország (3,5%) előzi meg. Ezzel hazánk az egyik legjobb javulást érte el 2013 óta, ugyanis az elmúlt 5 évben 7,2 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.

Címkék:
hrcentrum, karrier, magyarország, európai unió, munkanélküliség, penzcentrum,