Ezekkel a módszerekkel verik át a magyar melósokat külföldön saját honfitársaik

Pénzcentrum2018. július 17. 10:00

Hogy pontosan hány magyar dolgozik külföldön, nem lehet tudni, csupán óvatos becsléseink vannak erre vonatkozóan. Annyi biztos, hogy Németországba érkeznek a legtöbben munkát vállalni, mivel ott is komoly munkaerőhiánnyal küszködik az ipar, szükség van szakemberekre. ezért sokan próbálnak megélni a munkaerő közvetítéséből, hasznot húzni a gyanútlan magyarok tapasztalatlanságukból - olvasható az Index.hu cikkében.

Ahogy hazánkban, úgy Németországban is egyre kevesebb a szakember, főleg az iparban: hiány van gyári munkásokból, esztergályosokból, lakatosokból, elektrotechnikusokból, fröccsöntőkből, ipari lakkozókból, de az egészségügy területén is bármikor könnyedén elhelyezkedhet, akinek van végzettsége. A német vállalatok kelet felől próbálják feltölteni emberrel a szektort, nagyrészt munkaközvetítők segítségével. Közülük azonban sokan húznának nagyobb hasznot honfitársaikból, mint járna nekik, ezért a legkülönfélébb trükkökkel rövidítik meg őket.

Az egyik trükk, hogy a magyar nyelvű Facebook csoportokban feladott hirdetésekben közvetítői díjat kérnek a leendő munkavállalóktól, és mire az kiutazik, kiderül, hogy nincs is semmiféle munka, se cég, se szerződés. Éppen ezért mindig legyenek gyanúsak azok, akik sok pénzt kérnek a munkalehetőségért cserébe.

A másik módszer, amivel közvetítők átverik a munkásokat, amikor elvégeztetik velük a munkát, de pénzt nem adnak nekik arra hivatkozva, hogy a német cég sem fizetett nekik. De az sem ritka, hogy a hazai közvetítő cégek magukhoz jelentik be a munkásokat minimálbérre, úgy dolgoznak kint, és a két fizetés közti különbséget kiküldetési díjként, zsebből fizeti ki. Ez esetben a munkavállaló hiába dolgozik rengeteget, nehéz helyzetbe kerül, hiszen nincs bejelentve Németországban, nincs kinti egészségbiztosítása sem. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben 5-10 ember zsúfolófik be egy cseppnyi tömegszállásra, szinte már embertelen körülmények között élnek. Éppen ezért egy magyar munkaközvetítő azt javasolja, hogy legyünk mindig nagyon óvatosak és körültekintőek.

Címkék:
hrcentrum, átverés, külföld, külföldi munkavállalás,