Óriásit szakítottak a magyar zenészek: ők vihetik haza a legtöbbet

Blikk2018. június 4. 10:00

Összesen 28 szerző kapott 12 millió forint feletti jogdíjat - írja a Blikk az Artisjus közleménye alapján.

Összesen 1 milliárd 796 millió forintot folyósított 7 589 magyar szerzőnek, illetve jogörökösnek az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda 46 456 felvétel után, amelyek rádiókban, illetve tévékben hangzottak fel - írja a lap. A legtöbbször a Dankó Rádión játszottak magyar számokat, összesen 125 356 alkalommal, és a Muzsika TV-n is több mint 80 ezer alkalommal ment magyar szám, de a Petőfi Rádión, illetve az RTL Klubon a reklámbevételek miatt több ezer forintot is érhet egy szerzemény egyszeri felhangzása.

Az Artisjus azt is közölte, hogy összesen 28 szerző kapott 12 millió forint feletti jogdíjat, és 71-en vannak a 6-12 milliós sávban, de nem adhatják ki, ezek név szerint kicsodák. A lap azonban hozzáteszi, hogy az viszont nyilvános, hogy egy-egy számot hányszor játszottak, és úgy tudni, hogy húszezres játszási szám fölött kezdődik az álomfizetés.

E szerint Caramel a Petőfinek köszönheti, hogy belépett a 20 ezresek klubjába, és bár őt Pápai Joci és Rácz Gergő is megelőzte, azt fontos szem előtt tartani, hogy például Caremel totális szerző, azaz a szöveget és a zenét is ő jegyző. Sokat játszották a magyar tévékben és rádiókban Ákos és Demjén Rózsi dalait is. A rádiókban sugárzott hazai felvételek közül az Odaút (Wellhello) és a Csodák (Freddie), valamint a Bolondod voltam (Rácz Gergő és Iv) szólt a legtöbbször 2017-ben.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, pápai joci, artisjus,