Újabb szakma van veszélyben hazánkban: sokan csak a kiskapukat keresik

Pénzcentrum2018. május 30. 20:30

Közel 20-25 ezer vagyonőr tűn el a piacról az elmúlt 8-10 évben. A hiány ráadásul mára akkora, hogy olykor olykor komoly gondot jelent a szükséges létszám kiállítása egy nagy tömeget vonzó rendezvény biztosítására - írja a Zoom.hu


Becsült adatok szerint 20-25 ezer vagyonőr tűnt el a piacról az elmúlt 8-10 évben. Ha mindez nem lenne elég, az iparág az adó- és a munkaügyi hatóság vizsgálatai szerint az egyik legnagyobb fekete-foglalkoztató. Ez pedig azt jelenti, hogy a dolgozók, ha szerencsések, minimálbérre legalább be vannak jelentve, viszont az efölötti összeget, már ha kapnak ilyet, akkor azt csakis zsebbe.

A lap szerint a létszámhiány már ma annyira érződik, hogy olykor komoly gondot jelent a szükséges létszám kiállítása egy nagy tömeget vonzó rendezvény biztosítására. Sőt sok esetben felmerül az is, hogy a vagyonőrt portásként vagy recepciósként foglalkoztatják, azért mert így nem kell vizsgázniuk, továbbá hatósági igazolványt sem szükséges kiváltaniuk. Ez azonban csak ideig óráig jelenthet "megoldást" hiszen fontos különbség a vagyonőr, illetve a portás/recepciós között, hogy előbbi intézkedhet az általa őrzött területre belépőkkel szemben, utóbbi viszont nem. Ha nem történik tehát semmilyen változás a vagyonőrök foglalkoztatási rendszerét illetően, akkor a lap szerint egy-két éven belül ugyanúgy kell majd vadászni a megbízható vagyonőrökre, mint manapság egy jó kőművesre, ácsra, takarítóra.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, vagyonőr, intézkedés,