Nehéz a magyar nőknek: a férfiak többet, a nők kevesebbet keresnek, ha gyerekük van

24.hu2018. május 21. 11:32

Az apák minden európai országban többet keresnek, mint gyermektelen férfitársaik, azonban a nőkre általában ennek épp az ellenkezője igaz. Magyarországon különösen elkeserítő a helyzet - írja a g7.

Miközben a férfiak, ha gyerekük van, általában több pénzt keresnek, mint gyermektelen társaik, a nők jelentős hátrányba kerülnek szülés után. Legalábbis Magyarországon. Bizonyos országokban ugyanis ez a kijelentés nem állja meg a helyét. Erre jutott Lovász Anna, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója és lengyel kollégája, akik nemzetközi viszonylatban is megvizsgálták az anyák és az apák, valamint a gyermektelenek közötti átlagos bérkülönbségeket, és azt találták, hogy az európai országok három csoportra bonthatóak:

1. Görögország, Spanyolország és Olaszország

Az anyák vagy csak rövid ideig maradnak távol a munkától, vagy végleg kilépnek a munkaerőpiacról szülés után. Ez magyarázza azt is, hogy itt a gyermekes nők nem szenvednek bérhátrányt, sőt, átlagosan többet keresnek a gyermektelen nőknél - írja a g7.

2. Nyugat-európai országok (például Belgium, Hollandia, Franciaország)

Elérhetőek a gyermekellátási intézmények, az anyák nem maradnak nagyon sokáig távol a munkából, széles körben elterjedtek a rugalmas foglalkoztatási formák, vagyis az anyák foglalkoztatási rátéja magas és a bérhátrányuk kicsi.

3. Közép-európai országok, köztük Magyarország, Németország, Ausztria

Az anyák ezekben az országokban nagyon sokáig távol maradnak a munkától szülés után, az óvodai-bölcsődei szolgáltatás és a rugalmas munkaformák kevésbé elérhetőek. Itt a legnagyobb a gyermekes nők bérhátránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a gyermekes apák minden országban többet keresnek mint a gyermektelen társaik.

 

 

Címkék:
hrcentrum, karrier, fizetés, kereset, nők, férfiak,