Kiderült: ennyit keres egy szakács a budapesti luxusmekiben

Forrás Dávid2018. május 14. 11:30

Szakácsot keres a Rosinter Magyarországhoz tartozó budapesti Planet Sushi és a TGI Fridays is. A kezdőfizetés nettó 240-260 ezer forint tapasztalattól függően, 15 napot kell dolgozni egy hónapban és tréninglehetőségeket is kap a jövőbeni munkatárs.

  • 240-260 000 forint havi nettó fizetés tapasztalattól függően,
  • havi 15 munkanap,
  • 8 órás bejelentés,
  • tréningprogram,
  • fizetett szabadság,
  • 10-20 százalék kedvezmény a cég partnereinél.

A fenti feltételekkel keres szakácsot a Rosinter Magyarország, a hozzá tartozó budapesti Planet Sushi és TGI Fridays éttermekbe, ahova pályakezdők jelentkezését is várják. A hirdetés a Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalán jelent meg. A Plante Sushi természetesen egy Sushi-étterem, a TGI Fridays-ben pedig a McDonald's-hoz hasonló ételeket, valamint steakeket, salátákat árulnak, jóval borsosabb áron.

Ezért fognak itthon maradni a vendéglátósok?

Könnyű lenne rögtön rávágni, hogy az átszámolva 760-820 eurós fizetés nehezen fogja itthon tartani azokat a vendéglátósokat, akik Ausztriában vagy más nyugat-európai országokban jelentősen jobban kereshetnének, azonban érdemes végiggondolni, hogy Nyugat-Európában jelentősen magasabbak a megélhetési költségek. Vegyünk egy példát. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Ausztriában körülbelül 1500 eurót, tehát 473 ezer forintot lehet keresni felszolgálóként, de hasonló hirdetéseket lehet találni szakácspozíciókra is.

A Világbank adatai szerint egy olyan termékért vagy szolgáltatásért, ami az Egyesült Államokban 1 dollárba kerül, Ausztriában csupán 0,885 dollárt, Magyarországon pedig 0,48 dollárt kell fizetni. Ezeket az értékeket alapul véve 

a fenti 240-260 ezres budapesti fizetés olyan vásárlóerőt garantál Budapesten, mint Ausztriában egy nettó 442 - 479 ezer forintos fizetés, ami 1400 - 1520 eurónak felel meg.

Ezeket figyelembe véve tehát hiába mész el egy 1500 eurós fizetésért Ausztriába, ha ugyanazokra a dolgokra költesz, mint Magyarországon, akkor nem fogsz jobban élni. Mindemellett persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy Ausztrián belül vannak olcsóbb területek, a magyar árszínvonaladat pedig átlagosan olcsóbb árakat jelez, mint amelyeket Budapesten tapasztalsz, hisz a főváros jelentősen drágább, mint a legtöbb vidéki település.

Címkék:
hrcentrum, pénz, fizetés, Budapest, szakács,