Aggasztó jelentés: "elfelejtettek" bért emelni a cégek

Népszava2018. április 25. 09:00

Vannak cégek, melyek a jogszabály nem egyértelmű voltára hivatkozva kevesebbet fizetnek ki alkalmazottaiknak, mint amennyi járna nekik - írja a Népszava.

Az utóbbi évekhez képest idén nagyobb arányban derült fény olyan esetekre, amikor a munkaadók nem fizetik ki az alkalmazottaknak a garantált bérminimumot, illetve a minimálbért. Egyesek figyelmen kívül hagyták a bérminimum 2018-as kötelező emelését, mások pedig csak az annál alacsonyabb minimálbért fizették ki - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkozás-felügyeleti Főosztályának jelentésében.

A február-március folyamán lefolytatott ellenőrzés során 1261 vállalkozás 4151 munkavállalóját ellenőrizték, elsősorban a vendéglátásban és a kereskedelemben. A munkáltatók csaknem 80 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi jogsértést, ezek a munkavállalók csaknem kétharmadát érintették. Minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos jogsértést a munkavállalók 3,5 százaléka esetén tapasztaltak, ugyanakkor 11 százalékukat feketén foglalkoztatták.

Címkék:
minimálbér, munkavállaló, munkaadó, garantált bérminimum, fekete munka,