Szétszakadt Magyarország: a leggazdagabbak bekerültek az európai elitbe

Pénzcentrum2018. április 6. 12:00

A százezer leggazdagabb magyar betört az európai elitbe, a félmillió legszegényebb viszont lecsúszott - írja elemzésében a G7.

Sikerült a bravúr a magyarok leggazdagabb egy százalékának, 2016-ra már bekerültek az európaiak leggazdagabb tíz százalékába. A magyar jövedelmi rangsor felső végében sokat léptek előre 2010-hez képest, az alsó tíz százalék viszont korábban sem erős helyzetéből még jobban visszacsúszott Európa padlója felé - derül ki a G7 európai jövedelmi rétegeket Európán belül sorrendbe állító adatbázisából.

A legszegényebb százezer magyar az uniós eloszlás 2,2 százalékáról a 0,7 százalékára csúszott vissza, az abszolút legszegényebbek közé. 2008-ban a magyarok 10. százalékánál lévők az európai eloszlás 5,8 százalékánál voltak, 2016-ra az 5,4 százalékra csúsztak le.

Ha Európát osztanának fel jövedelmi tizedekre, akkor két és fél millió magyar a legalsó tíz százaléklba kerülne (1-24. percentilis), hárommillió a második jövedelmi tizedbe (25.-55. percentilis), még kétmillió a harmadik tizedbe (56-74. percentilis), egymillió a negyedik tizedbe. Az európai mediánt mindössze a magyarok 7 százaléka éri el. Százezer magyar pedig ott van az európai felső ötvenmillióban.

Loading...
Címkék:
hrcentrum, pénz, karrier, fizetés, munka, eu, statisztika,