Magyarország lett a bolgárok, románok ugródeszkája

hvg.hu2018. március 28. 09:30

Nyugat-Magyarországon a balkániak, románok és erdélyi magyarok végzik el a munkát az Ausztriában dolgozó magyarok helyett - írja a hvg.hu. Az ország ezen részén gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, ugyanakkor emelkednek a lakásárak, és hatalmas a fluktuáció a munkahelyeken.

Először főleg alföldiek, de mostanra erdélyi magyarok, románok, bolgárok és más balkániak is az osztrák határ magyarországi oldalára jönnek, hogy elvégezzék azokat a munkákat, melyeket az Ausztriába kijáró magyarok már nem. Jellemzően azonban ők is csak ugródeszkának használják az itteni munkahelyeket: többségük előbb-utóbb szintén tovább áll Ausztriába, csak előbb összegyűjtik a pénzt egy osztrák albérlet kauciójára, esetleg felhozzák a némettudásukat.

A külföldre kijáró magyarok többsége az építőiparban, a turizmusban és a mezőgazdaságban dolgozik, így leginkább ezek a szektorok szívják fel az ide vándorlókat. Van kit pótolni: a KSH szerint nagyjából 72 ezer olyan magyar van, aki nap mint nap átjár a határ túloldalára. Becslések szerint emellett van még legalább 7 ezer ember, akik már ki is költöztek Ausztriába.

A helyzet kedvez a lakást kiadóknak, hiszen az albérletek árai már a főváros külsőbb kerületeinek szintjét közelítik. A 60 négyzetméteres lakásokat Sopronban 130-160, Szombathelyen 90-120 ezer forintért hirdetik.

Címkék:
ausztria, külföld, munka, külföldi munka, munkanélküliség, munkaerőpiac,