Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban: bajban leszel, ha nem

Pénzcentrum2018. január 29. 11:30

Vészesen közeleg a január 31-i határidő: legkésőbb eddig a napig minden munkavállalónak kézhez kell kapnia a munkáltatójától a 2017-es jövedelméről szóló igazolást. Ez rendkívül fontos, ugyanis ez alapján tudjuk ellenőrizni, szükség esetén kiegészíteni a NAV által elkészített tervezetet. Fontos változás is történt az idén: megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ismét elérkezett az szja-bevallás hosszadalmas időszaka. Bár a végső dátum a tavalyihoz hasonlóan idén is május 22., az első fontos dátumig már nem sok időnk maradt: január 31-ig minden dolgozónak meg kell kapnia a munkáltatójától az előző évi jövedelméről szóló igazolást. 

Ez rendkívül fontos, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetet ez alapján tudjuk leellenőrizni, szükség esetén pedig kiegészíteni.

Tavaly még más okból kifolyólag is fontos dátum volt január 31., hiszen eddig a napig kérhettük, hogy a munkáltatónk készítse el az adóbevallásunkat. Ezen a téren azonban fontos változás történt 2018. január 1-jén, ugyanis megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl teljesen magunknak kell elkészítenünk az adóbevallásunkat, mivel a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül elkészít egy adóbevallás-tervezetet (kivéve a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozóknak). Az adóhivatal honlapján található tájékoztató szerint tavaly mintegy 4 millió ilyen dokumentumot készített el a NAV, ez a szám azonban az idén még tovább növekszik, ugyanis már az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők részére is készül tervezet.

Az elkészült adóbevallási tervezeteket 2018. március 15-től érhetjük el ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokról elérhető eSZJA oldalon. Március 19-ig kérhetjük, hogy az adóhatóság az elkészített tervezetet papíron küldje meg részünkre, amennyiben nem rendelkezünk ügyfélkapuval.

Utóbbi esetben többféle lehetőségünk is van a papíralapú tervezet igényléséhez:

  • 2018. január 8-tól SMS-ben a +3630 344 4304-es telefonszámon (az üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni az alábbi példa alapján: SZJA 1111111111 1985.01.01.);
  • kérhetjük a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a "Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez" elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát);
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy;
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

Természetesen magunknak is elkészíthetjük a bevallásunkat. Ehhez használhatjuk a NAV honlapján elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő programot is, de az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető lesz a 17SZJA nyomtatvány.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha magánszemélyként 2018. május 22-ig nem élünk kifogással a tervezetet illetően, illetve nem egészítjük ki, nem javítjuk és önadózóként sem nyújtünk be 17SZJA bevallást, akkor a NAV által elkészített tervezet adóbevallássá válik. Ugyancsak május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1+1 százalékát az eSZJA felületen.

Forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és mezőgazdasági őstermelők

Bár az idei évben már a forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők számára is készít tervezetet az NAV, nekik azonban ennek felhasználásával vagy pedig önadózás keretében kell bevallást benyújtaniuk. Ennek oka, hogy ezeknek a magánszemélyeknek gyakran keletkeznek olyan bevételeik, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve eldönthetik maguknak, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, illetve milyen kedvezményeket érvényesítenek.

A mezőgazdasági őstermelőket nem terheli bevallási kötelezettség, amennyiben az éves bevételük nem haladta meg a 600 ezer forintot. Fontos változás, hogy az őstermelők és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében az SZJA-bevallási határidő módosult február 25-ről május 22-re.

Egyéni vállalkozók

Már említettük, hogy a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozók részére nem készít a NAV adóbevallási tervezetet. Nekik maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat a 17SZJA nyomtatványon.

Számukra jóval kevesebb idő áll rendelkezésre, mivel ezt már 2018. február 26-ig meg kell tenniük.
Loading...

Címkék:
adóbevallás, NAV, szja, eszja,