Adóbevallás: még mindig találni útvesztőket

Népszava2018. január 29. 09:32

A NAV csupán tervezetet készít, amit sokszor még ki kell egészíteni. Noha elviekben ez egyszerűbbé válik az elektronikus környezetben, de még akadnak buktatók - írja a Népszava.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az idei évben az egyéni vállalkozók kivételével már minden magánszemély részére kérés nélkül elkészíti az adóbevallás-tervezetet. A korábbiaktól eltérően a munkáltatók idén már nem készíthetnek adóbevallást a dolgozóik számára, ugyanakkor az összesített igazolásokat január 31-ig kötelesek kiadni.

A tervezet elektronikus formája március 15-től lesz elérhető az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők számára. Ha nincs ilyen regisztrációnk, akkor március 19-ig kérhetjük a tervezet papíron való megküldését - ezt április 30-i kell megkapnunk. A tervezetek május 22-én automatikusan érvényes adóbevallássá válnak, amennyiben addig nem érkezik be hozzájuk észrevétel.

Fontos azonban, hogy a tervezetet leellenőrizzük, mivel az adóhatóság csak a kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, adatszolgáltatások adatait tudja használni, így az egyéb jövedelmek és azok adói nem szerepelnek a tervezetben.

Kapnak tervezetet az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők is, ám az ő esetükben ezek nem válnak adóbevallássá a kiegészítések nélkül. Ugyanakkor nem készül tervezet az egyéni vállalkozók számára, nekik maguknak kell adóbevallást írniuk február 26-ig. Azoknak is így kell tenniük, akik nem értenek egyet az elkészített tervezettel, de nincsen ügyfélkapu-regisztrációjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bevallásnak lehetnek egyéb, technikai jellegű buktatói is: például az Általános nyomtatványkitöltő programmal (ÁNYK) elkészített dokumentumok ügyfélkapuba történő feltöltése már nem lehetséges, amennyiben azok Windows XP operációs rendszerrel futó számítógépen készültek.

Címkék:
adóbevallás, NAV, bevallás, e-bevallás,