Robban a járulékbomba: brutális, mennyit húznak le a magyarok fizetéséből

Pénzcentrum2017. december 23. 11:00

A hivatalos átlagfizetést alapul véve Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb a járulékok levonása után a munkavállalók zsebében maradó nettó bér összege. Az előző évhez képest idén a legtöbb vizsgált tagállamban emelkedett a minimálbér.

A Deloitte az Európai Unió valamennyi országára, továbbá Norvégiára és Svájcra is kiterjedő társadalombiztosítással kapcsolatos 2017-es felmérése során összehasonlította az egyes országok munkáltatói és munkavállalói által fizetett járulékok mértékét és az ezek figyelembevételével kalkulált nettó jövedelem nagyságát.

A felmérés szerint a járulékok levonása után megmaradó nettó bér összege a hivatalos átlagbért alapul véve Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb, míg

az átlagbérből levonásra kerülő járulékok után a legkevesebb nettó bér a cseh, francia, magyar és szlovák munkavállalóknál marad.

A kutatás megállapította, hogy valamennyi vizsgált jövedelemszint esetében Dániában, Észtországban, Írországban és Bulgáriában a legalacsonyabbak a munkavállalót terhelő járulékok. A legmagasabb, 50 és 100 ezer euró közötti éves jövedelemmel rendelkező munkavállalók Bulgáriában viszik haza a legmagasabb nettó fizetést. A 25 és 50 ezer euró feletti éves jövedelemmel rendelkező munkavállalókat a legmagasabb munkáltatói járulék Franciaországban, Szlovákiában és Csehországban terheli, ugyanakkor Svédországban egyáltalán nincs munkavállalói hozzájárulás fizetési kötelezettség. Összehasonlítva az előző év adataival, a minimálbér összegének emelkedése figyelhető meg a vizsgált tagállamok többségénél.

A felmérés külön vizsgálta a visegrádi országokra - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - jellemző járulék terheket. A legalacsonyabb munkáltatói terhekkel a lengyel foglalkoztatók számolhatnak, míg a legmagasabb költséget a cseh és szlovák munkáltatók állják. Megfigyelhető, hogy a jövedelemszint növekedésével csökken a bruttó munkabért terhelő egyéni járulék mértéke, kivéve Magyarországot, ahol a többi Visegrádi országtól eltérően nincs járulékfizetési plafon.

Az elemzés szerint a V4 országok közül Magyarországon az átlagos éves bruttó jövedelem, 9820 euró, Szlovákiában 10308, Lengyelországban 11586, míg Csehországban 11884 euró az éves átlagos nettó kereset.

Arányaiban a legkisebb bruttó keresettel rendelkező munkavállalók Lengyelországban és Magyarországon fizetik a legtöbb egyéni járulékot, ami nagyjából a jövedelmük 20 százalékát jelenti, míg Csehországban ez az arány 11 százalék. Ugyanez elmondható a legmagasabb jövedelemkategóriába tartozók esetében is, mivel jövedelmük arányában Magyarországon fizetik a legtöbb egyéni járulékot a legmagasabb bruttó bérrel rendelkezők, 18,5 százalékot, miközben Szlovákiában ez az arány 7 százalék.

A járulékfizetés összegét Magyarországon kedvezően befolyásolja, hogy a kettő vagy több gyermeket nevelő munkavállalók esetében a munkabért személyi jövedelemadó és/vagy egyéni járulék kötelezettség sok esetben nem, vagy csak csekély mértékben terheli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében megállapítható, hogy Csehországban és Szlovákiában az állami ellátások fő forrását a munkáltatók által befizetett járulékok adják, a munkavállalók terheinek csökkenése mellett. Ezáltal a munkavállalóknál maradó nettó munkabér összege magasabb, mint a lengyel és magyar munkavállalók esetében"

- mondta el Kövesdy Zoltán, a Deloitte adó- és jogi osztályának menedzsere.

Személyi jövedelemadó tekintetében a minimálbért terhelő adó Csehországban nulla, Magyarországon viszont a legmagasabb, 15 százalék. Ugyanakkor, az átlagkeresettel rendelkezők a legkevesebb, 15 százalékos személyi jövedelemadót Magyarországon fizetik, míg Csehországban és Szlovákiában 20 százalék feletti adómérték terheli ezt a jövedelemszintet.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címkék:
karrier, fizetés, európa, adó, járulék, felmérés, kereset, eu, deloitte, v4-ek,